Обласне керівництво впроваджує в регіоні програму «Антигаз» та радить людям застосовувати енергоощадні технології. Область має безліч ресурсів, які можуть гідно замінити газ. Як працюють та економлять котельні на соломі, дровах та лушпинні, і як гріють воду сонячні батареї бачили наші кореспонденти.

Енергія сонця, вітру та котельні на соломі замінять споживання газу на Вінниччині. Регіон стрімко переходить на енергоощадні технології. Альтернативним паливом забезпечують приватні будинки, лікарні та дитячі садки. Інженери-тепловики підрахували: сонячні батареї втричі дешевші газу.

Сергій Хаєцький, виконавчий директор асоціації енергозберігаючих підприємств: "Вот эта система может нагреть ее в течение часа, эти 500 метров воды, собственно, нагрев за час до 60 градусов".

Село Дзюньків – пілотний проект із впровадження енергоощадних технологій. Мешканці селища гріються винятково за допомогою електрики. За рік їхні витрати на встановлення автоматики та проведення ліній електропередач окупляться. Тепер за використане тепло від світла щомісяця люди платять 120 гривень.

Оксана, мешканка с. Дзюньків: "Ми палили дровами, а це 2 машини в місяць - це 1,2 тисячі, їх треба і перерубати, і тонна вугілля – це 2 тисячі".

Винахідники кажуть: в області є безліч альтернативних видів палива - солома, біодизель, біоетанол та деревина. Невикористаного дерева в регіоні щорічно залишається понад 50 тисяч кубометрів.

Юрій Іванов, президент асоціації енергозберігаючих підприємств: "Там де тільки з’явилась котельня на дровах, потрібно на невикористаних землях посадити новий ліс із швидкоростучих пород, які за певний час, є така верба в Англії, за три роки скошується, в котли, такі плантації заплановані на Вінниччині".

Скоротити споживання газу – це основне завдання. Для переходу Вінниччини на енергоощадні технології потрібна державна підтримка. Зокрема, бракує законів, які б чітко регламентували фінансування енергозбережних проектів на три роки. Бо саме за стільки можна побачити рентабельність технологій.


Переглядів: 3205
Поширень: 0