У роботі конференції взяли участь Начальник Могилів-Подільської об’єднаної державної податкової інспекції у Вінницькій області Євген Нагорний, заступник начальника відділу взаємодії із засобами масової інформації та громадськістю ДПС у Вінницькій області Лариса Павлюк, начальник управління оподаткування фізичних осіб ДПС у Вінницькій області Олександр Ворона, заступник начальника управління податкового контролю ДПС у Вінницькій області Андрій Цимбалюк, завідувач сектору місцевих, ресурсних, рентних та неподаткових платежів управління оподаткування юридичних осіб ДПС у Вінницькій області Ірина Ярошенко, директор проектів USAID «Агроінвест» для малого та середнього бізнесу Наталія Ільїна, член робочої групи з програми агрокредитування проекту USAID «Агроінвест» Світлана Побережна , керівник департаменту фінансування МСБ Німецько-українського фонду Валерій Майборода та Народний депутат України, ініціатор створення фонду «Батьківська земля» Оксана Калетник.

Конференцію з питань підприємництва провели у Могилів-Подільському

Як зазначив Голова Ради ТВ АППУ у Вінницькій області Юрій Захарчук, на конференції об’єднали зусилля аби вирішити проблеми, з якими підприємці стикаються кожен день.

- Конфуцій сказав, аби навести лад у домі, треба увімкнути світло і почати називати речі своїми іменами. Тоді ми почнемо рухатися до змін. Уявлення бізнесу про владу, влади про бізнес, у суспільства про обох формувалися протягом 20 років. Досі ці стосунки живуть стереотипами. З свого підприємницького досвіду знаю, що бізнес відчував тиск з боку влади, і знаю, як влада ставилася до бізнесу, говорячи йому, що він не розуміє усієї грандіозності задумів держави, - сказала на конференції народний депутат України, ініціатор створення Благодійного фонду «Батьківська земля» Оксана КАЛЕТНИК. Зараз лунають слова про те, що бізнес повинен мати соціальну відповідальність. А бізнес відповідає: «Яка соціальна відповідальність? Ми ледь виживаємо!» Найменш активною у соціально-політичних стосунках є саме бізнес-формація. Бізнес забився «під віник», і думає, краще не висовуватись, подивимось як розгортатимуться події, які правила нам пропонують і після цього будемо рухатися. Але чи дає це сили і потужності суспільству? Ні. Бо якщо ми хочемо мати соціальну відповідальність бізнесу, то у суспільстві має виховуватися інший підхід – це повага до успіху.

Оксана Калетник навела слова Кондолізи Райз, яка казала: «У моїй країні виховується повага до успіху». І зазначила, що сьогодні у суспільства викривлене уявлення про підприємця.

Оксана Калетник на конференції з питань підприємництва у Могилів-Подільському

- Чомусь вважають, якщо людина досягнула успіху, то вона обов’язково вкрала. Це основне відчуття суспільства до бізнесу. При такому ставленні чи можемо ми очікувати на соціальну відповідальність бізнесу? Ні, адже стосунки формуються за принципом: як ти до мене, так і я до тебе. За такої ситуації держава втрачає, адже багатство держави вимірюється не ресурсами, а людьми, які вкладають свої можливості у розвиток своєї рідної землі. 21 рік тому ми обрали для себе шлях ринкової економіки. Тому ми повинні розвивати стосунки, де культура бізнесу за підтримки суспільства буде спрямована на конкуренцію і боротьбу за споживача, - сказала Оксана Калетник. - Якщо у суспільства не буде розуміння сутності бізнесу, то він демонтуватиме зовсім іншу культуру поведінку – буде вибудовувати свої стосунки із владою. Навіщо виробляти кращий товар, думати про свою конкурентоспроможність, боротися за споживача, коли можна домовитися з владою, яка пролобіює твої інтереси і знищить конкурента? Якщо суспільство – а це ми всі разом – не змінить свого агресивного і скептичного ставлення до бізнесу, бізнес як активна частина населення не буде давати сили, енергії, підтримки, громади не будуть зростати та не стануть ефективними.

Про те, що підприємці і податківці знаходяться на одному боці, а не на різних берегах річки, наголосив начальник Могилів-Подільської об’єднаної державної податкової інспекції у Вінницькій області Євген Нагорний: «Ми готові до плідної та конструктивної співпраці. Переконаний, що провідна роль у забезпеченні виконання державою функцій щодо регулювання економічних процесів належить Міністерству доходів і зборів»

Конференція з питань підприємництва провели у Могилів-Подільському

Податківці Могилів-Подільського обслуговують 1064 юридичні особи, 5 492 фізичні особи, здійснюють контроль по 14 загальнодержавним і 4 місцевим податкам та зборах. За минулий рік надходження до зведеного бюджету склали 97 мільйонів гривень, що на два мільйони гривень більше запланованих показників, та на 10 мільйонів гривень більше, ніж надійшло податків у 2011 році. Майже 96 % від цієї суми надійшло добровільно.

- Як зазначив міністр доходів і зборів Олександр Клименко, минулий рік увійшов як рік реформування податкової служби та перетворення її з фіскального органу на сервісну службу. За короткий період платникам було запропоновано ряд сервісів, якими підприємці мають можливість користуватися, - розповів Євген Нагорний. - Платник має можливість щомісячно дізнаватися про наявність у нього податкового боргу, шляхом отримання інформаційного повідомлення на його електронну адресу. Проводиться робота з видачі посилених сертифікатів і ключів електронного цифрового підпису на безоплатній основі, діє інформаційно-довідковий департамент, де платник отримує відповіді на свої запитання, дзвінки зі стаціонарних телефонів є безкоштовними.

Діє податкова лінія «Пульс податкової», яка реагує миттєво і на протязі підприємець отримує відповідь на запитання. При дотриманні певних критеріїв платник має можливість отримати відшкодування ПДВ в автоматичному режимі. Саме Могилів-Подільській податковій випала можливість у квітні минулого року відкрити перший центр з обслуговування платників податків у Вінницькій області. Щоденно центр приймає від 50 до 250 осіб. Тут приймають податкову звітність, проводиться реєстрація та облік платників, видають дозвільні документи та довідки, проводяться консультації та роз’яснення, створено робоче місце платника податків з підключенням до Інтернету.

- Голова ДПС у Вінницькій області Ірина Зленко при відкритті нашого центру висловила впевненість, що надання послуг європейського стандарту сприятиме підвищенню рівня добровільної сплати податків та сподівання щодо запровадження інновацій сприятиме не тільки економії часу але й зростанню податкової культури нашого регіону, - додав Євген Нагорний.

Задоволена участю у конференції підприємець з села Садківці Могилів-Подільського району Яна Присяжнюк.

- Було дуже багато цікавої та корисної інформації. Тепер маю зовсім інше бачення та розумію нові підходи у своїй роботі, - поділилася враженнями підприємець, орендодавець невикористаних паїв. - З’ясувала для себе, що краще оформити приватне підприємство, це буде на користь нашій праці, ми зможемо отримати кредит, зможемо вкладати більше коштів і відповідно більше доходів. Перешкод у здійсненні підприємницької діяльності немає, але часом виникають труднощі. Вже два роки я є офіційним орендодавцем невикористаних паїв. Дуже довго виготовляють документи на землю. Наприклад, ми взяли десять невикористаних паїв. І щороку нам потрібно переоформлювати документи, тому що з’являються спадкоємці, які не були зареєстровані раніше. Цього року нарахували більшу індексацію – майже у двічі. Вже вдруге побувала на заході подібного формату, який організовує фонд. Раніше зверталася за юридичною допомогою до фонду, яка стала нам у нагоді. Сьогодні дуже задоволена, що відвідала конференцію.



Переглядів: 6372
Поширень: 0