Про цей факт мало хто знає в області. У свої 77 – вона активна, оптимістична і сповненна життєвим оптимізмом. Про своє кобзареве коріння – розповідає охоче, але ніколи не хизується. Спілкується із молоддю, розповідає про свій рід. А ще пише вірші.

 Валентина Сушицька і Олексій Порошенко

Про рід є що розповісти. Вона праправнучка Кобзаря з роду Катерини Шевченко, сестри Тараса. Та вийшла заміж за Антона Красицького. А вже їхня донька Федора народила діда Валентини Соловеївни - Мартина. Дивне по батькові Валентина Соловеївна отримала від батька. В роду кажуть, що той і співав як соловей. Все це зібрано в документальній підбірці, яку протягом багатьох років збирали родичі. Тут – і генеалогічне дерево, і виписки із церковних книг і спогади багатьох відомих людей про батьків, дідів. Все це зберігається в сімейному архіві подружжя Сушицьких. Адже і чоловік Валентини Соловеївни – надійний супутник по життю, збирає архівні матеріали і гордиться своєю дружиною. Їм є що передати дітям і онукам. Адже із своїм чоловіком Борисом Петровичем разом вже 46 років. Виростили сина Едуарда, тішаться онучкою Мілочкою.

 Валентина Сушицька і Олексій Порошенко

- А як ви дізналися про своє рідство із Шевченко?

- Ще з дитинства пам’ятаю, коли батько з матір’ю сперечалися, то найвагомішим аргументом завжди були його слова - чого ти мене не слухаєшся, ти що, забула, якого я роду?...

- Всі документи, які сьогодні є в сімейному архіві, зібрані вами?

- Ні. По нашому роду іде Дмитро Красицький і він пішов в черкаські архіви, де у церковних книгах знайшов підтвердження. У попів питав і там записано, хто ми і якого роду. Ото ж і нам дали цей документ.

- А як потрапили до Ладижина?

- Бориса Петровича, мого чоловіка – перевели працювати на Ладижинську ТЕС. Я ж, як бойова подруга – за ним. Тут і пропрацювала на ферментному заводі. Взагалі – у нас чудове подружжя і дуже щаслива жінка.

У шевченківські дні – Валентину Сушицьку традиційно запрошують на зустріч із молоддю, вітають із березневими святами та із задоволенням слухають і її власні вірші. Ось і цього року відбулася така зустріч. На неї завітав і депутат обласної ради Олексій Порошенко-молодший. У своєму привітанні він зазначив:

 Валентина Сушицька і Олексій Порошенко

- Мені сьогодні випала надзвичайно почесна та святкова місія: привітатати Вас, Валентина Соловеївна, із святом 8-ого березня та Шевченківськими днями. Я сам глибоко ціную та захоплююся Великим Кобзарем, знаю його вірші, перечитую, тому і поспілкуватися із його нащадками - це велика честь для мене, адже це - частина великого роду України, це дотик до історії.

Привітали Валентину Сушицьку із святами і місцеві студенти та учні школи, які влаштували для праправнучки Кобзаря святковий творчий вечір.



Переглядів: 7875
Поширень: 0