За інформацією завідувача санітарно-гігієнічним відділом обласної СЕС Володимира Хитрука, проби води, взяті в 38 громадських криницях Турбова, показали вміст солей хрому, який перевищує допустимі показники від 5 до 380 разів, передає радіо "Ера". У зоні забруднення проживає близько 1,5 тис. людей.

Джерелом забруднення є місцевий машинобудівний завод. На території підприємства виявили пожежний резервуар, де зберігалися гальванічні стоки. Припускають, що за багато років отрута просочилася у грунт і потрапила до водяних горизонтів.

За словами В.Хитрука, нейтралізувати хром штучно у цьому випадку практично неможливо. Доведеться чекати довгі роки, доки він осяде у водоносних пластах чи його розбавить маса води. Тож зараз криниці просто закривають, а населення попереджають про неможливість їх подальшої експлуатації. При цьому наголошується, що причин для паніки немає.

У селищі здійснюють обстеження людей на предмет отруєння, яке, за словами медиків, не матиме гостро вираженого характеру, але через накопичення шкідливої речовини вражатиме печінку, нирки, нервову систему і може спровокувати онкологічні захворювання. Загальна вартість робіт з ліквідації надзвичайної ситуації може сягати 1 млн грн.


Переглядів: 3324
Поширень: 0