Голова облдержадміністрації Олександр Домбровський вважає, що перспективними напрямками співробітництва можуть стати не лише виробничі проекти, а й спільні наукові дослідження в сільському господарстві. Австрійці підтвердили свою зацікавленість попрацювати разом і у сфері альтернативної енергетики, яка є дотичною до аграрного сектору, адже використовує його відходи.

У рамках місії нових партнерів в області шукали п’ять австрійських компаній, що спеціалізується на виробництві сільськогосподарської техніки, добрив, сировини та готової продукції для агропромислового виробництва.

1. Так представник Danutrade GmbH Чіовіка Козмін представив високоякісні добрива для сільськогосподарських підприємств, що виробляються компанією, і хоча вони не мають представництва в Україні їх цікавлять контакти з виробниками, продавцями міндобрив та нашими підприємствами, які закуповують таку продукцію, що стане взаємовигідним співробітництвом для всіх сторін.

2. Виробництво сільськогосподарської продукції для отримання кормів представив холдинг DIGI Real Holding GmbH. Наразі структура працює в Івано-Франківську, де має договори оренди аграрних площ близько 20000 га. Як пояснив представник холдингу Гюнтер Фрайбергер їх зацікавила можливість налагодження на Вінниччині контактів з роздрібними та оптовими продавцями аграрної продукції, безпосередньо покупцями кукурудзи та її насіння, пшениці, ріпаку, імпортерами експортерами аграрних продуктів, представниками влади.

3. Австрійські підприємці представили послуги з виробництва та збуту найважливіших видів техніки для збору врожаю (косарки, рапсові насадки, сепаратори) рапсу, сої, кукурудзи, соняшника та пшениці (BISO Schrattenecker GmbH). Представник компанії Пітер Штейнберг відзначив, що австрійські кола зацікавлені у співробітництві з імпортерами сільськогосподарської техніки та власне підприємствами, які будуть впроваджувати їх у використання, а для Вінниччини це дасть можливість зекономити паливно-мастильні матеріали та робочу силу під час збирання врожаю.

4. Компанія IMS Agrartechnik Handels GmbH в особі Йозефа Мюльнера представила сферу послуг по наданню планової консалтингової допомоги у сфері вирощування польових культур та тваринництва з метою ефективного скорочення витрат та підвищення прибутковості с\\г підприємств. Їх стурктура вже давно відома в Україні, адже працюють вони у нашій державі ще з 2004 року. Окрім цього вони можуть постачати аграрну техніку новітніх зразків та забезпечувати її повне сервісне обслуговування, відповідно їх зацікавленість лежить у співпраці з Вінницькими фермерськими господарствами. Компанія вже має представництво в Україні – IMS Аграртехнік.

5. Серед відомих виробників, які завітали на зустріч для ознайомлення з перспективами Вінницького аграрного ринку стала і компанія «КРАУС і КО», заснована ще 1953 року, яка успішно веде свою торгову діяльність і встановила надійні та довгострокові відносини у напрямку Схід-Захід. Вона займається виробництвом екологічно чистої продукції зернових та фуражних культур і спецій. Серед присутніх у залі їх найбільше зацікавили наші підприємства для збуту аграрної продукції, та фермерські господарства, які в першу чергу можуть запропонувати зерна гірчиці та льону, пшона та насіння соняшнику.

Окрім цього під час презентації інших проектів австрійських компаній був представлений досить широкий асортимент продукції: від виробництва високоякісних пресованих вязальних шпагатів Original TEWE до екологічно чистих олійних культур.

Надзвичайний і Повноважений Посол Австрійської Республіки в Україні Маркус Вукетіч, який очолив бізнесову делегацію, у сфері сільського господарства бачить «великий потенціал для розвитку співробітництва і саме у Вінницькій області». В Україні бізнесменів з його батьківщини цікавить якісне насіння та сільськогосподарське машинобудування. Окрім просування власної продукції на український ринок, австрійські компанії декларують сприяння вінницьким товарам у рухові до Європи. Також дипломат підкреслив: кризові події не вплинуть на австрійсько-українські економічні відносини.

Австрійський капітал у Вінницький області представлений досить потужно – це третина усіх прямих іноземних інвестицій, залучених в регіон. В області працює 6 спільних україно-австрійських підприємств працюють у переробній галузі ТОВ «Пфанер Бар», ТОВ «Пфанер Агро», ТОВ Жежелівський кар’єр, ТОВ «РТС», СТОВ «Відродження», ТОВ «Гасиб Україна».
Зовнішньоторговельний оборот Вінниччини з Австрійською Республікою за січень-листопад 2008 року склав 20,3 млн. дол. США. Найбільше Вінниччина експортує соки з плодів; крупи; насіння ріпаку; пшеницю та суміш пшениці та жита.

Для довідки:
Вінниччина має один із найпотужніших у державі агропромисловий комплекс, основу якого складають 723 сільськогосподарських підприємств, 1626 селянських фермерських господарств, 430,7 тис. особистих селянських господарств, 184 великих підприємств харчової та переробної промисловості, понад 1500 малих переробних підприємств, 4 науково-дослідні станції, інститут кормів УААН, аграрний університет, 4 коледжі та 5 технікумів, 103 агросервісних підприємств та організацій.
Область має 2017,2 тис. га сільськогосподарських угідь, з них 1729,4 тис. га ріллі.
Родючість ґрунтів в середньому по області складає 60-65 одиниць (по 100 - бальній шкалі).
По обсягу валової продукції сільського господарства область займає провідне місце в Україні. В регіоні виробляється 5,7 % обсягу валової продукції сільського господарства України, в тому числі 6,3 % рослинництва та 4,9 % тваринництва.
Валові збори зернових культур становили понад 2 млн. тонн, в 2008 році - 3 млн. 368 тис. тонн, або в 2-а більше від 2007 року і на 74,3 % від середньорічного показника за 2005-2007 роки.

За інформацією прес-центру Вінницької ОДА


Переглядів: 4873
Поширень: 0