«Подільська Хатинь» і село партизанської слави. Так називають село Павлівка Крижопільського району, що на Вінниччині. Його тричі спалювали під час Великої вітчизняної. І тричі воно відновлялося завдяки мужнім і незламним людям, які жили тут. Весну 2013 року тут зустріли 25 мешканців, яким Бог дав пережити всі повоєнні негаразди Радянського Союзу і зустріти 20 річницю вже незалежної України.

Мешканці села Павлівка

Таємниці партизанського життя зберігає сьогодні шкільний сільський музей. Але прізвище сотен підпільників викарбовано на меморіальних стелах трьох пам’ятників. Серед живих – більшість жінок. Антоніна Романішина розповідає про події у Хатині:

мешканці села Павлівка

- Я, 15-річна дівчина, зустріла війну не знаючи про те, що чекало нас попереду. Село зайняли німці, а за ними – румуни. Наші почали бій і побили їх. Тоді ми раділи, думали, що війна закінчилася. Але прийшли карателі. Розстріляли наших, не давали нам похоронити їх. Потім з’явився табір полонених – євреї, радянські солдати. Ми як могли допомагали партизанам. І так продовжувалося до 44 року. Тоді село палало аж до неба. Ми спалені зустріли перемогу.

У великій родині Володимира Рутковського до цього часу 9 травня – це день пам’яті рідних. Двох неповнолітніх братів Володимира розстріляли. Квіти покладають родиною до меморіальної стели, яка знаходиться за межами села:

- Мама розповідала, що тоді мої брати повернулися з річки. Чисто вдяглися, сіли обідати. Зайшли фашисти і забрали. Їх відвели за греблю – і розстріляли. Матусю не пускали, щоб поховати їх. Я вже народився після війни. Але до цього часу вся моя родина вшановує пам’ять всіх загиблих павлівчан під час окупації.

Олексій Порошенко із мешканцями села Павлівка на День Перемоги

9 травня для сельчан – особлива дата. Цього року вона збіглася із поминальними днями. До могил своїх родичів приїхали із всіх куточків України. Але не менш важливим було привітати свідків тих подій. До мешканців села приєднався і депутат обласної ради Олексій Порошенко:

- У провідний тиждень мені дуже приємно мешканців цього героїчного села. Коли свідки воєнних подій згадували про події воєнних часів, захоплюєшся патріотизмом, духовністю і відданістю цих людей. Хотілося б побажати їм міцного здоров’я та довголіття. Саме вони сьогодні є взірцем життєвого оптимізму для сучасного покоління.

Олексій Порошенко із мешканцями села Павлівка на День Перемоги

За словами Олексія Порошенка, у травневі свята ПРАТ «Агропродінвест» та благодійний Фонд Порошенка взяли на себе забов’язання відремонтувати 11 пам’ятників війнам-визволителям у трьох районах Вінниччини: Крижопільському, Гайсинському та Погребищенському. І до кінця місяця це має бути здійснено:

- Це є нашою пам’яттю, нашим ставленням, нашим шануванням до тих людей, які пройшли цей героїчний вчинок, які поклали своє життя за ради нас. У День перемоги дуже важливо, щоб у селах було за що людям зачепитися, куди прийти, де подумати і згадати про події тих років.

Покладання квітів

Разом із мешканцями села Павлівка Олексій Порошенко згадали ті жахливі часи Подільської Хатині та поклали квіти до пам’яток Великої Вітчизняної.



Переглядів: 9171
Поширень: 0