Програма «Бібліоміст» підбила підсумки 5-го раунду конкурсу на організацію нових послуг у бібліотеках, необхідною умовою якого було залучення співфінансування на додаткові комп’ютери від місцевих громад, влади та спонсорів.

У Вінницькій області 7 бібліотек отримають до кінця 2013 р. 18 комп\'ютерів, із них 6 – від місцевих спонсорів. Розмір співфінансування від партнерів склав 39 709 грн. Найбільшою фінансовою підтримкою залучилася Центральна бібліотека ЦБС Козятинського району – на додаткові комп’ютери громада зібрала 23 300 грн.

Наступні бібліотеки області отримають обладнання у цьому раунді:

  • Центральна бібліотека ЦБС Козятинського району, районна дитяча бібліотека, Білопільська сільська бібліотека та Непедівська сільська бібліотека
  • Центральна бібліотека ЦБС Іллінецької районної ради, м. Іллінці, а також Іллінецька районна бібліотека для дітей
  • Серебрійська сільська бібліотека

Наразі програма «Бібліоміст» надала комп’ютерну техніку 1578 бібліотекам по всій країні та обрала 237 учасниць, які отримають обладнання до осені поточного року. Послуги бібліотек на основі вільного доступу до інтернету є настільки затребуваними в громадах, що проект оголосив додаткову хвилю конкурсу з метою обладнати технікою бібліотеки ще більшого числа українських громад. За умовами конкурсу, «Бібліоміст» надасть бібліотеці 2 комп’ютери за кожен один комп’ютер, придбаний за рахунок інших джерел, залучити які бібліотека-заявник мала самостійно. Додатковою перевагою заявників була наявність співфінансування у формі принтерів, сканерів, цифрових фотокамер, абонплати за інтернет-підключення, коштів на ремонт тощо. Додаткові кошти та обладнання – результат ефективних та згуртованих дій бібліотек, велика частина яких пройшли навчання з основ фандрейзингу, та громад.

«Бібліоміст» працюватиме в Україні до 31 жовтня 2014 року, аби надати можливість бібліотекам надавати ще більший спектр послуг. Завдяки інформаційним технологіям, сучасні бібліотеки долають цифрову нерівність в умовах, коли лише приблизно 35% домогосподарств мають широкосмуговий доступ до мережі інтернет (дані НКРЗ, 2012 р.). Завдяки програмі «Бібліоміст» на сьогодні безкоштовний доступ до інтернету у бібліотеках мають мешканці 75% районів України, де є технічна можливість підключення до всесвітньої мережі.



Переглядів: 2875
Поширень: 0