Понад десять гектарів диких ірисів розквітли на Вінниччині. Долину квітів щороку відвідують дедалі більше людей, але вона зовсім не облаштована для туристів. Місцева влада планує оголосити місцину заповідником та обіцяє створити умови для споглядання ірисів.

- Ця місцевість відома здавна, але були часи, коли жоден півник навесні не розквітав. Про це навіть існує легенда, - розповідає Віктор Ольшевський - гід долини ірисів. - Були періоди, коли тут взагалі не було жодного іриса, а коли це було? "А було це тоді, сину", - вона мені каже, - "коли невіглас-комсомолець взяв молот і пішов, розбив на Вербці хреста – не було жодної квітки.

Долина ірисів знаходиться  на межі Барського і Мурованокуриловецького районів біля сіл Долиняни, Снітків та Супівка.  Чому у цій болотистій місцевості так рясно засіялися півники - екологи пояснити не беруться. Кажуть, явище нині досліджують. А ще сподіваються - з часом квітів побільшає і долина стане популярною не тільки серед українців.

- У Вінницькій області є ще місця, де він зустрічається, однак такої великої популяції у нас не виявлено ніде. Тільки отут, на межі Барського і Муровано-Куриловецького району, - каже Ірина Кононова, начальник відділу Вінницького держуправління охорони довкілля.

Місцеві - долиною пишаються. Кажуть, готові самотужки оберігати її від вандалів та негараздів.

Тим часом, місцева влада має намір оголосити долину ірисів заповідником. Територію загородять парканом, та зведуть спеціальні мости для туристів.



Переглядів: 7767
Поширень: 0