Протягом минулого року на Вінниччині усиновлено 113 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. В тому числі, 74 дитини – це сироти чи діти, позбавлені батьківського піклування, 39 дітей усиновлено одним із подружжя (коли один із батьків – рідний); 16 дітей – іноземцями. Також у минулому році було оформлено опіку (піклування) на 327 осіб. Про розвиток сімейних форм виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування йшлося на колегії служби у справах дітей облдержадміністрації.

"Діти-сироти і діти, позбавлені батьківського піклування, повинні зростати в прийомних сім\'ях чи в дитячих будинках сімейного типу - таке завдання поставив перед нами Глава держави в рамках реалізації соціальних ініціатив щодо розвитку сімейних форм виховання", - зазначила начальник служби у справах дітей облдержадміністрації.

Тетяна Дорош наголосила на тому, що в області активно проводиться робота щодо популяризації сімейних форм виховання. Вона повідомила, що на виконання обласних заходів щодо запобігання дитячій бездоглядності службами у справах дітей створено банк даних дітей, які перебувають в особливо складних і надзвичайних умовах, схильних до бродяжництва, правопорушень. Всього в області - 2916 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Для соціального захисту позбавлених сімейного виховання дітей, що опинилися в складних житлово-побутових умовах, залишили заклади освіти, в області діють два заклади для неповнолітніх: обласний притулок «Добро» та Жмеринський обласний центр соціально-психологічної реабілітації дітей.Умови проживання дітей в даних закладах максимально наближені до сімейних, – підкреслила начальник служби у справах дітей ОДА. В цих закладах у 2012 році пройшла соціальну реабілітацію 261 дитина.

Для забезпечення оптимальних умов життєдіяльності дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, залежно від віку і стану здоров’я дитини, на Вінниччині на початок навчального року функціонували 2 будинки дитини, 3 дитячих будинки-інтернати для дітей з вадами розвитку, 2 дитячих будинки, 4 школи-інтернати для дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування. В області є гарні приклади організації сімейних форм виховання, зокрема функціонує 34 дитячих будинки сімейного типу та 137 прийомних сімей.



Переглядів: 4424
Поширень: 0