Вінниччина чи не найкраще в Україні справляється з ініціативами Президента стосовно впровадження енергоощадних технологій у бюджетних закладах. Про це заявив голова облдержадміністарції Іван Мовчан, побувавши у Калинівській загальноосвітній школі №2 – гімназії, де цього року встановлено котел, що працюватиме на дровах. Загалом, на заходи з енергозбереження область за півроку використала понад 45 мільйонів гривень бюджетних коштів та майже 100 мільйонів – позабюджетних ресурсів.

– Це цілий комплекс вирішених проблем, починаючи від ремонту, заміни котлів, закінчуючи заміною вікон. Більше 600 вікон ми замінили в школах, більше 300 вікон замінили в ДНЗ, не рахуючи утеплення шкіл, – зазначив губернатор.

У Калинівській загальноосвітній школі №2, де навчається понад 900 дітей, цього літа теж встановлено нові вікна, полагоджено дах та здійснено поточний ремонт класів. А додатковий котел дозволить майже на третину здешевити опалення закладу, – каже начальник відділу освіти райдержадміністрації Леонід Мацера.

котел

– Такий же котел поставлений у першій школі, в Дружелюбівській, у Гущинецькій школі. При чому у Гущинцях котельня має бути цікава тим, що там завершується ще монтаж електроакумуляційної котельні, де біля 50 тонн води буде нагріватися вночі, коли тариф електроенергії низький, до 95 градусів, а вдень – перекачуватись насосами по класах і віддавати своє тепло, – говорить Леонід Мацера.

Так звані “альтернативні” котли вже встановлено у 24-х із 38 шкіл Калинівського району, – зазначив голова місцевої райжадміністрації Василь Поліщук.

– Зараз працюємо ще по 4-х школах і плануємо до кінця наступного року всі котли перевести на енергозберігаючі. Плюс лікарня у нас переведена, багато ФАПів, будинки культури і в Новій Греблі “Затишок”. На дровах виходить дешевше, а ще використовуємо відходи, які збираємо, коли чистимо посадки, проводимо благоустрій Ми багато заготовляємо самі дров: три парки почистили – десь 300 кубів маємо, в лікарні заготовили 100 кубів своїх дров. А це – копійка до копієчки – для району це великі кошти.

Загалом, цьогоріч на Вінниччині, за словами директора департаменту освіти і науки облдержадміністрації Ігоря Івасюка, 30 навчальних закладів обладнано альтернативним котельнями, в 54-х школах і в 14-ти дитсадках замінено вікна на енергозберігаючі, а в 4-х освітніх закладах котельні винесені з підвальних приміщень, як того вимагають правила безпеки.



Переглядів: 5533
Поширень: 0