У селищі Залізниче Козятинського району розпочалась програма по сортуванню сміттєвих відходів. Цього тижня у селищі встановили 10 оцинкованих контейнерів: по п‘ять для скла та пластикових пляшок.

У селищі Залізниче Козятинського району розпочалась програма по сортуванню сміттєвих відходів

- Цією програмою ми презентуємо новий екологічний проект у рамках соціального проекту народного депутата України Миколи Катеринчука Європейська ініціатива, - говорить довірена особа депутата Руслан Чорнолуцький. – Хочемо, аби жителі виборчого округу №13 по-європейськи, а значить - відповідально - ставились до навколишнього середовища, пам’ятаючи, що сьогоднішнє сміття ми передаємо у спадок нашим дітям. І якщо ми сьогодні не навчимося переробляти його, це будуть робити за нас наші онуки.

За рік у селищі, де проживає 1 тисяча жителів, накопичується 180 куб м сміття. Роздільному сортуванню підлягає 30%. Це значить, що на третину територія стане чистішою.

У селищі Залізниче Козятинського району розпочалась програма по сортуванню сміттєвих відходів

Селище Залізничне обрали як пілотне, - продовжує Руслан Васильович. - І як тільки ця система тут спрацює, ми покажемо це нашим партнерам з Європи і відпрацюємо такі ж проекти в Хмельницькому і Калинівському районах.

Оцинковані контейнери призначені для склобою, сітчасті – для пет-пляшки. Вміст контейнерів будуть вивозити раз на тиждень до утилізаційного підприємства у Козятині. Таким чином саме ці контейнери мають вирішити проблему зі склом та пет-пляшкою у Залізничному.

- Селище територіально відноситься до Козятина, - пояснює Костянтин Марченко, заступник міського голови. – І проблема вивезення і утилізації відходів гостра. Полігон, що існує поблизу міста, переповнений, але немає інвестора для зведення переробного заводу. Сміття там часто загоряється, сморід йде на місто. Сортування пляшок вирішить частково цю проблему. І привчить нашого мешканця до європейського підходу сортування сміття. Хочемо пройти цей шлях на прикладі невеликої громади, щоб потім цей досвід застосувати у інших населених пунктах.

Баки для роздільного сортування сміття були закуплені за рахунок залучених коштів європейських партнерів на прохання Миколи Катеринчука, як лідера Європейської партії. Вартість 10-ти контейнерів складає 30300 гривень. Виготовлені у Львові.

Костянтин Марченко, Руслан Чорнолуцький,

- Роз’яснювальну роботу серед населення будуть проводити наші волонтери, - наголошує Руслан Чорнолуцький. - Ми розуміємо, що одразу людям буде важко призвичаїтись до нової системи. Але саме волонтери, а також вчителі в школах та вихователі у дитсадках, будуть розказувати для чого потрібно утилізувати пластикову пляшку і яку загрозу вона несе довкіллю.

Нагадаємо, що екологічна програма реалізовується у рамках соціального проекту Європейська ініціатива. Також діє підпроект «Дороги» - вже відремонтовані дороги в шести населених пунктах у Козятинському, Калинівському та Хмільницькому районах. У рамках підпроекту «Європейська школа» розпочато оснащення євро класів у всіх школах виборчого округу № 13. На черзі - запуск підпроекту «Освітлення сільських вулиць».



Переглядів: 4829
Поширень: 0