У День знань депутат Вінницької обласної ради Олексій Порошенко вітав стрижавських школярів із початком навчального року та вивчав досвід місцевого ліцею по впровадженню у навчальному закладі екологічного «зеленого проекту».

Сьогодні Україна за крок до підписання Асоціації із Європейським Союзом. Я переконаний, що це відбудеться. І для нас всіх це означає впровадження нових європейських цінностей. В тому числі і екологічного виховання. Про унікальний досвід Стрижавської школи-ліцею по запровадженню роздільного сортування сміття я знав ще на весні і було прийняти рішення впровадити таку програму у найбільших школах мого округу: у місті Бершаді та селищі Флорино. Якщо це нам вдасться, то спробуємо поширити таку практику на всю Вінницьку область. І я дуже вдячний стрижавчанам, які запросили мене на свято 1 вересня і дали змогу ознайомитися із дією «зеленого проекту».

Олексій Порошенко запровадить "Зелений проект" у Школах Бершаді

У Стрижавській школі-ліцеї впродовж двох років діє єдиний в області «зелений проект», в рамках якого учні вчаться роздільному сортуванню сміття: пластик та папір. В школі встановлено 8 контейнерів для роздільного збирання второвини. Між класами, школярами відбуваються змагання щодо збору пластику та макулатури, проводяться різноманітні екологічні акції та ярмарки. Раз на два місяця в рамках соціального проекту підприємство «Подільська січ» забирає сміття, сплачуючи школі кошти.

Це унікальний для області проект. – розповідає ініціатор програми вчителька біології та основ здоров’я Лариса Степанець. – Учні вже з малечку набувають навичок відповідального поводження із відходами. Окрім цього, існує і пряма мотивація. За виручені кошти, наприклад, ми придбали для школи тенісного стола і учні мають можливість на перервах активно проводити час. Розроблена і заохочувальна програма, аби впродовж року школярі та їхні батьки активно долучалися до охорони навколишнього середовища.

Олексій Порошенко запровадить "Зелений проект" у Школах Бершаді

А вже з початку 2013 навчального року «зелена програма» у ліцеї – розширена. Тут розпочали збір використаних батарейок, які потім відправляють на переробку до Львова, де знаходиться єдине в країні спеціалізоване підприємство. Самі ж учні із гордістю розповідають про «зелений проект». Так учениця 6-А класу Аліна Захарчук, зібравши рекордні серед своїх одноліток 64 кг макулатури отримала в подарунок флешку.

Впродовж року я провів чимало відкритих уроків для учнів сільських шкіл, на яких ми обговорювали європейські та світові стандарти освіти. Мені приємно, що сьогодні ми до них наближаємося, про що говорить досвід стрижавчан. Я хочу побажати всім учням, аби вони вийшли зі школи з чітким розуміння того, чим хотіли б займатися у житті – звернувся Олексій Порошенко до школярів, батьків, вітаючи їх зі святом знань під час урочистих лінійок у двох школах Стрижавки.

Олексій Порошенко запровадить "Зелений проект" у Школах Бершаді

Не обійшлося і без подарунків від Фонду Порошенка. Стрижавські школи отримали для навчального процесу мультимедійні проектори та екрани. А первачки – солодкі подарунки.



Переглядів: 5593
Поширень: 0