Ввівши в оману матір хворого на ДЦП хлопчика, телефонний шахрай видурив у неї гроші, які небайдужі люди пожертвували на лікування дитини. Аферист пообіцяв взяти на себе усі витрати по лікуванню 5-річного хлопчинка, а замість цього – нажився на чужому горі.

У 5-річного хлопчика з Козятинського району ДЦП. Батьки перепробували усі способи лікування, та покращити стан вдалося тільки у спеціальній клініці у Трускавці. У минулому році через телевізійну службу новин батьки дитини звернулися до небайдужих громадян за фінансовою допомогою, адже у родині не вистачає грошей на необхідні курси лікування. Також інформація з проханням про збір грошей та банківськими реквізитами та номером телефону матері хворого хлопчика була розміщена в Інтернеті на сайті ТСН «Допомога».

Днями до 36-річної жінки зателефонував невідомий чоловік, який представився Олександром, та повідомив, що працює у благодійній організації, яка допомагає хворим людям. Він хоче допомогти одужати її синові, тому готовий взяти на себе усі витрати по лікуванню. Телефонуючий повідомив, щоб йому переказати кошти на вказані нею у мережі Інтернет банківські реквізити, необхідно, щоб відбувся рух коштів по рахунку, з якого підуть гроші для її сина. Для цього вона має частинами перерахувати на вказаний ним рахунок 14 000 гривень, а потім ці гроші він їй поверне разом з благодійними. Нічого не підозрюючи, жінка заради одужання сина чотири дні переказувала гроші шахраєві. Після останнього нарахування «благодійник» вимкнув свій телефон. Коли жінка зрозуміла, що її обдурили, звернулась за допомогою до міліції.

Зараз правоохоронці встановлюють особу, яка особливо цинічним методом відібрала гроші, які належали хворій дитині. Слідчим відділом міліції відкрито кримінальне провадження за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 190 Кримінального кодексу України. Зловмиснику загрожує покарання у вигляді обмеження волі на строк до 3-х років.

Сьогодні все частіше жертвами шахраїв стають люди, які з власної необережності та довірливості надають конфіденційну інформацію про себе у мережі Інтернет або телефоном у СМС-повідомленнях. Аби не втратити власні кошти міліція радить дотримуватися елементарних правил: не залишайте на сайтах свої особисті дані, номери банківських рахунків, не використовуйте пароль банківського рахунку до сторінок у соціальних мережах.

Часто шахраї телефонують, представляються працівниками відділення того чи іншого банку і пропонують своїм жертвам підключити різного роду послуги, необхідні для безпеки їхнього власного відкритого карткового рахунку. Для цього пропонують повідомити алгоритм символів, які прийдуть в СМС-повідомленні. Отримавши такий дзвінок, нічого не повідомляйте, а одразу телефонуте до міліції. Пам’ятайте надмірна довірливість — це перший ворог, який працює на користь шахраям.



Переглядів: 3080
Поширень: 0