– Пане Олексію, які результати має ялтинська зустріч для України та для ЄС?

– Варто відзначити, що проведення Десятого форуму YES – Ялтинської Європейської Стратегії – це найбільш знакова подія на теренах нашої держави. Свідченням того, що Україну в світовому співтоваристві поважають і з нею рахуються, стало широке представництво перших осіб не лише Європи, а й світу, які відвідали цей Форум. Лівадійський палац приймав трьох президентів - Віктора Януковича, керівника Литовської Республіки Далю Грибаускайте і президента Ізраїлю Шимона Переса. Список гостей завжди був вражаючим, але в цьому році він вийшов проєвропейським – єврокомісар з питань розширення ЄС і європейської політики сусідства Штефан Фюле, екс-прем’єр-міністр Італії Маріо Монті, екс-канцлер Федеративної Республіки Німеччина Герхард Шредер, колишній Верховний представник ЄС із зовнішньої політики і безпеки, член Наглядової ради YES Хав\'єр Солана. Список можна продовжувати. Як на мене, висновки, які можна зробити після Ялтинської зустрічі, – ті, що відповідальні особи ЄС вже не так гостро ставлять питання «політично вмотивованих» вироків суду в контексті євроінтеграційних процесів в Україні.

– На Вашу думку, яка роль України в політичних та економічних процесах європейського континенту?

– Мабуть, не варто нікого переконувати у стратегічній важливості України для Європи. Наша держава є другою за розміром територією і п’ятою за чисельністю населення країною Європи. Україна для Європи – це не лише величезний ринок збуту, один із найбільших в Європі, але й це разом з тим – потужна промислова і сільськогосподарська база. Агропромисловий комплекс України, згідно планів Уряду має увійти до десятки чи п’ятірки найбільших експортерів сільськогосподарської продукції. Україна для Європи – це ще й майданчик для втілення багатьох європейських моделей розвитку демократичної держави. Ми повинні усвідомлювати, що Україна є невід’ємною частиною європейської спільноти, хоча входить до складу Євросоюзу. Безумовно, наша держава є складовою тих геополітичних процесів, що відбуваються в Європі. Інтеграція України до Європейського Союзу відіграватиме величезну роль для забезпечення стабільності в Європейському регіоні. Таким чином, Ялтинський форум, спрямований на обговорення сталої європейської стратегії – є відкритим майданчиком для обговорення нових ідей і поглядів щодо шляхів розвитку Європи, України і всього світу. Приємно спостерігати, що в Україні сьогодні присутній зліт прагнень до євроінтеграції як в народу, так і у влади, незважаючи на внутрішні суперечності з опозиційними силами.

– Чи вважаєте Ви, що опозиція нині має нові концептуальні пропозиції щодо євроінтеграційних процесів в Україні?

– Ми побачили, в тому числі на Ялтинській конференції, що опозиція так і не спромоглася запропонувати жодних альтернативних варіантів розвитку соціально-економічних процесів в Україні чи міжнародних напрямків діяльності. Разом з тим, замість фахової дискусії вони звели обговорення до педалювання теми ув’язнення Юлії Тимошенко.

– На Вашу думку, чи є значною перепоною для вступу України в ЄС ув’язнення Тимошенко?

– Ні, фактор Тимошенко на сьогодні не є ключовим у питанні підписання Угоди про асоціацію ЄС з Україною. Не можна звести питання європейської інтеграції України до справи однієї людини. Суверенна Україна продемонструвала світові цілеспрямоване бажання стати частиною європейської спільноти не тільки географічно, але й політично та економічно. Сучасний європейський вектор зовнішньої політики України цілком відповідає національним інтересам. З цього випливає логічне питання актуальності для опозиції загально-державних інтересів. Невже вирішення проблеми звільнення Юлії Тимошенко для її соратників важливіше за благо цілого народу? Постійне педалювання цієї теми не принесе опозиції жодних політичних дивідендів. Можливо, треба десь поступитися одномоментними політичними інтересами для вирішення нагальних проблем держави? На мою думку, сьогодні основну увагу потрібно акцентувати на ключових перевагах, які отримає Україна в результаті підписання Угоди про асоціацію з Євросоюзом, а не на справі Тимошенко.



Переглядів: 3802
Поширень: 0