На Вінниччині бригади швидкої допомоги забезпечені в повному обсязі всім необхідним для надання населенню вчасних кваліфікованих медичних послуг. В цьому переконалась заступник голови облдержадміністрації Любов Спірідонова, відвідавши під час робочої поїздки Жмеринську станцію швидкої медичної допомоги, яка з березня 2013 року входить в структуру ТМО «Вінницький обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф» як одна із шести станцій.

«Враження від побаченого – найкращі!- наголосила Любов Спірідонова,- В значній мірі від атмосфери, яка панує в колективі, від розуміння медпрацівниками Жмеринської станції завдань, які ставить у своїх соціальних ініціативах Президент України щодо модернізації системи надання екстреної медичної допомоги в рамках здійснення загального реформування системи охорони здоров’я».

Екстрена медична допомога – значить якісна і вчасна

Головний лікар закладу Тетяна Кузьміна ознайомила гостей із структурою Жмеринської станції ШМД та умовами роботи медиків, окреслила першочергові завдання та коло проблемних питань екстренки в районі.

За її словами, на Жмеринській станції ШМД, до якої входять також підстанція м. Бар, пункт постійного базування смт. Браїлів, пункти тимчасового базування ШД в с. Чернятин та смт. Копайгород, сьогодні працюють 8 бригад: 3 лікарських і 5 фельдшерських (згідно нормативам, не вистачає 5 лікарів і 20 фельдшерів). Найбільшою проблемою Тетяна Кузьміна назвала недостатнє забезпечення санітарним транспортом. Сьогодні станція укомплектована 14 автомобілями, 10 з яких відпрацювали свій ресурс і потребують заміни.

Новенькі реанімобілі Пежо-боксери з найсучаснішим обладнанням, які цьогоріч держава виділила для потреб Жмеринського району, невтомно набігають тисячі кілометрів по сільським дорогам, рятуючи людські життя (з кінця березня 2013 року реанімобіль Барської підстанції має пробіг 16 тис.км, а Жмеринської підстанції – 19 тис км). Паливно-мастильними матеріалами на 100% забезпечено весь автомобільний парк Жмеринської станції.

Екстрена медична допомога – значить якісна і вчасна

За 9 місяців поточного року бригадами швидкої медичної допомоги здійснено 10530 виїздів для надання екстреної медичної допомоги жителям територій, які обслуговує Жмеринська станція. Середня кількість виїздів за добу добігає 40.

За словами заступника голови ОДА Любові Спірідонової, реформування системи екстреної медичної допомоги на Вінниччині в рамках пілотного проекту дозволило збільшити кошти на забезпечення медикаментами 1 виклику з 3 грн. у 2011році до 27 - 30 грн у 2013 році. Таким чином, асигнування на медикаменти 1 виклику збільшено в 9 разів.

Любов Спірідонова зазначила, що бюджет екстреної медичної допомоги Вінницької області на 2013 рік затверджено в сумі 94,3 млн. грн., що на 15 % більше минулорічного. Фактично ж, з урахуванням додаткового фінансування, сьогодні область вже отримала 116 млн. бюджетних коштів.

Екстрена медична допомога – значить якісна і вчасна

Вона також зупинилась на питаннях наближення екстреної медичної допомоги до сільських населених пунктів, що віддалені від основних транспортних магістралей. Важливу роль у цьому відіграють новостворені пункти тимчасового та постійного базування бригад ШМД. Тільки за І квартал 2013 року на Вінниччині збільшено кількість таких пунктів до 50, з них постійного базування – 15, тимчасового – 35, що дозволить значно скоротити час доїзду швидкої до хворого, оскільки диспетчер направлятиме на виклик автомобіль, який в даний час знаходиться найближче.

Дружній і професійний колектив Жмеринської станції швидкої допомоги впевнено крокує шляхами реформи: долає труднощі, вишукує резерви, нарощує матеріальну базу, - і вдень і вночі тримає готовність прийти на допомогу за екстреним викликом.



Переглядів: 6611
Поширень: 0