Зараз на Вінниччині працює 735 молокопунктів. У багатьох приватних господарствах населених пунктів встановлені холодильні камери (ларі) для охолодження молока.

Для аналізу якості роботи молокоприймалень, спеціалістами Головного управління ветеринарної служби області проводяться планові прервірки у районах.

Спеціалісти служби вже побували у трьох районах- Липовецькому, Іллінецькому та Немирівському.
«В Липовецькому районі особливих проблем із прийомом молока немає,-зауважив начальник районної державної лікарні ветеринарної медицини Анатолій Бойко.- Перевіркти пунктів здійснюються щоквартально. Регулярно лікарі - ветеринари обстежують худобу на мастити та різного роду захворювання, а молоко- на вміст антибіотиків чи інших шкідливих здоров’ю речовин».
На Липовецькому молокоприймальному пункті щодоби приймають 10-13 тонн сировини. Лаборант визначає якісні показники молока відповідно до вимог ДСТУ: жирність, щільність, кислотність, % добавленої води та сухий молочний залишок. Молоко приймають, зважують, переливають у холодильні камери та охолоджують. Далі воно чекає на молоковози, якими продукт розвозять на переробні підприємства. На даному пункті із людьми теж розраховуються вчасно.

Значно більше пунктів заготівлі молока в Іллінецькому районі, тільки Товариство «Люстдорф» їх має біля 70. До прикладу, в с.Жорнище, на території приватного господарства - невеличкий молокоприймальник, Тут здають молоко 80 дворів, щодоби виходить близько тонни сировини. Далі вона надходить на підприємство. Загальний обсяг заготівлі молока від населення на «Люстдорфі» сягає 10% і здійснюється лише через молокоприймальники.

У Немирівському районі один із найбільших молокоприймальних пунктів - відокремлений підрозділ Тульчинської філії «Інтерфуд». Процедура прийому сировини така, як скрізь, але для зручності підприємство встановило у різних населених пунктах невеличкі холодильники, так звані «ларі». У с. Ковалівка стоїть пересувний вагончик, тут теж заготовляють молоко для двох підприємств області. Пункт повністю оснащений усім необхідним.

Холодильних установок на Немирівщині встановили цьогоріч 119 в 38 територіальних громадах. Однак, молокоприймальних пунктів тут недостатньо. Вцілому ж, як стверджує заступник начальника головного управління ветеринарної медицини області Андрій Салюк.- доручення голови ОДА щодо створення додаткових молокоприймальників виконується досить активно: «Найкраще пунктами заготівлі молока забезпечені чотири райони області-підсумував він,- Бершадський, Барський, Хмільницький та Тульчинський. А ось у Погребищенському, Ямпільському та Немирівському районах неохідно створити ще додатково близько 30 молокоприймальників».



Переглядів: 2948
Поширень: 0