11 жовтня в селі Бирлівка Бершадського району закінчили перезатарення небезпечних отрутохімікатів та вивезення для подальшої утилізації до облаштованих складів. За попередніми даними тут зберігалося 370 кілограмів хімікатів, але насправді виявилося 1720 кілограмів. Тобто - в 5 (!!!) разів більше. Цей день жителі села очікували близько десяти років. Десятки листів до різних керівних інстанцій, звернення до посадовців різного рівня із вимогою вивезти з території села отруту – залишалися поза увагою. Наводилися традиційні аргументи про відсутність коштів. Натомість люди страждали від неприємних запахів, які отруювали повітря, небезпечні хімікати потрапляли у грунт та нищили підземні води.

Сьогодні на карті області таких населених пунктів як Бирлівка – 150. У напівзруйнованих складах колишніх колгоспів, що стоять без вікон та дверей, очікують вивезення десятки тонн пестицидів-гербіцидів, які було завезено ще в радянські часи. У 2012 році заступник голови Вінницької ОДА Володимир Барецький заявляв, що з території області мають вивезти 100% отрутохімікатів, на що з державного бюджету було виділено 30 мільйонів гривень. Небезпечні речовини для подальшої утилізації мали б вивозитися на територію Польщі та на Київський спецкомбінат.

Чому це не сталося? Чому й досі у 150 населених пунктах, за даними обласного управління Міністерства з питань надзвичайних ситуацій, зберігається 620 тонн отрутохімікатів? Просто неба лежить й досі неперезатарена отрута від якої страждають дорослі й діти Вінниччини. Чому вони не можуть потрапити під дію державної програми, про яку говорив Барецький, і бути вивезені на кінцеву утилізацію? Виявляється, що гроші на перезатарення та вивезення до безпечних полігонів мають виділяти місцеві адміністрації. Така ситуація була і в Бирлівці. І лише після безпосереднього втручання мешканців громади та дієвого контролю зі сторони депутата обласної ради Олексія Порошенка – справа зрушила з місця.

Я переконаний, що ситуацію із неперезатареними отрутохімікатами в населених пунктах області цілком залежить від керівників районних державних адміністрацій. – коментує ситуацію депутат. - Перший лист-зверення від бирлівчан надійшов до мене ще у березні. Тоді я звернувся до Бершадської районної ради та адміністрації. В результаті, в квітні сесія внесла зміни до бюджету (а цих коштів не було заплановано котрий рік поспіль!) і заклали на вивезення 12500 гривень. Але й для того, щоб було виконане це рішення довелося через обласні структури впливати на керівництво району для виділення реальних коштів. В результаті отримали із громадою спільну перемогу. Думаю, що керівники районів мають більш відповідально ставитися до екологічних проблем, адже це стосується, в першу чергу, здоров’я людей.

За даними обласного управління МЧС сьогодні на території області залишається 2720 тонн небезпечних речовин. А на території найбільшого полігону отрутохімікатів у Джурині 2100 тонн. Лише у минулому році з території Джуринського отрутомогильника (Шаргородський район) вивезено вже перезатарених 1 мільйон 477 тисяч тонн. Щодо очищення районів від хімікатів, то в цьому році керівництво кількох районів – Муровано-Куриловецького, Тростянецького, Теплицького та Бершадського – винайшли гроші на перезатарення 87,5 тонн пестицидів. Вже у листопаді, за словами начальника обласного департамента екології та природніх ресурсів Володимира Криська, має відбутися тендер на вивезення на утилізацію отрутохімікатів з Чернівецького, Піщанського та Муровано-Куриловецького районів. Володимир Григорович наголошує, що сьогодні досить важливим є момент перезатарення небезпечних речовин в населених пунктах, адже це дає можливість знати точну кількість хімікатів. Адже ситуація в Бирлівці показова: замість 370 кілограмів - 1720.



Переглядів: 3006
Поширень: 0