До Тиврівської школи-ліцею на навчання у 8-11 класах з\'їжджаються майбутні науковці з усієї області. Ольга Голівачук – випускниця. Зізнається: відколи тут відкрили планетарій – полюбила астрономію. Навіть уподобала собі планету.

Ольга Голівачук: «Улюбленою планетою є Меркурій. Тому що це перша планета космічної системи. Вона хоча і є самою маленькою планетою, але вона дуже гаряча. Ії температура сягає 480 градусів зі сторони, яку освічує сонце, та мінус 180 градусів зі сторони, яку сонце не освічує. І якщо спостерігати з телескопу – це планета з одної сторони червона, з другої темно-синя».

Директор ліцею-інтернату каже – обладнати кабінет запрошували київських фахівців. Фарбували стіни у синій колір, стелю – зробили білою. Спеціальне дзеркало над дверима розсіює зображення, що подається з комп’ютера. А от купол – дістався у спадок.

Андрій Подзигун, директор Тиврівського ліцею-інтернату поглибленої підготовки в галузі науки: «Ми знаходимося в колишньому палаці пана Ярошинського і приміщення, де нині знаходиться обсерваторія, це колишня церква. Тобто, купол колишньої церкви».

Астрономію в ліцеї викладають з 9 класу – раз на тиждень. Проте вчитель зізнається – проводить із дітьми значно більше часу, особливо увечері, коли видно зорі та місяць.

Володимир Сидорук, учитель астрономії Тиврівського ліцею-інтернату поглибленої підготовки в галузі науки: «Відбою немає, скажем так, особливо зараз, коли це початок – відбою немає, скажу чесно».

У місцевому управлінні освіти кажуть – планують привозити у Тиврів на уроки астрономії школярів із цілого району.

Олександр Помацький, начальник відділу освіти Тиврівської РДА: «Ми будемо запрошувати дітей з інших шкіл району для того, щоб вони мали змогу не тільки побувати у цій обсерваторії, але дати якийсь екскурс по Всесвіту, дати якийсь лекційний матеріал».

Самі ж ліцеїсти кажуть – не проти, аби кількість уроків астрономії наступного року для них збільшили.


Переглядів: 5707
Поширень: 0