Протягом кількох років дана територія вивчалась спеціалістами Державного управління охорони навколишнього природного середовища спільно з науковцями Інституту ботаніки ім. М.Г.Холодного та Інституту зоології ім. І.І.Шмальгаузена НАН України.

Заказники розташовані на території Могилів-Подільського району, в долині річки Дністер. "Лядівський" – в межах округу дубово-грабових та дубових лісів, "Нагорянський" – в межах лісостепової області.

Територія Могилів-Подільського району знаходиться на південно-західній межі Українського кристалічного щита. Саме тут кристалічний фундамент заглиблюється в сторону Дністра. Така геологічна особливість спричинила характерне поєднання вододільних і прирічкових місцевостей в ландшафті регіону. Чергування вузьких хвилястих межиріч й глибоких каньйоноподібних долин приток Дністра є характерним для даної місцевості. Глибокі долини річок визначають особливості мікроклімату та вносять певні корективи в температурний режим регіону.

У дубово-грабових масивах на сухих, кам\'янистих сонячних схилах зростає реліктовий вид – клокичка периста, яка занесена до Червоної книги України. Згідно шкали категорій, прийнятих Комісією з рідкісних та зникаючих рослин Міжнародного союзу охорони навколишнього природного середовища, клокичка периста має другу категорію рідкісності – не піддається прямій небезпеці зникнення, але зустрічається зрідка в межах ареалу, або на обмеженій території в одному місці. Популяція клокички біля села Нагоряни, в якій багато середньовікових особин, може існувати ще багато років, якщо не будуть змінюватися умови існування.

Рослинність представлена трав\'янистими, чагарниковими та степовими угрупованнями з домінуванням бородача звичайного і терену колючого. На відкритих схилах ярів та балок збереглися степові ділянки. Там росте ковила волосиста, яка занесена до Червоної книги України, а також осока низька, бородач звичайний, костриця валіська та багато інших, типових для регіону, степових видів.

Серед регіонально рідкісних видів, що ростуть у заказнику, – перлівка трансільванська та яловець звичайний. Серед лишайників та степових видів є багато таких, що знайдені на території області вперше.

Заказники "Лядівський" та "Нагоряни" є перспективними для створення ключових елементів регіональної екомережі, мають особливу природоохоронну, наукову, естетичну та пізнавальну цінність.


Переглядів: 4343
Поширень: 0