В цілому поточний рік для хліборобів Вінниччини був неоднозначним. З одного боку, через складні погодні умови були проблеми із темпами жнив та посівом озимих культур. З іншого, ці ж погодні умови посприяли отриманню приростів валових зборів та урожайності всіх без винятку сільськогосподарських культур. Намолочено найвищий валовий збір зернових за всю історію Вінниччини в обсязі понад 5 млн. тонн.

За 11 місяців поточного року в розвитку галузі забезпечено позитивну динаміку розвитку. У порівнянні з аналогічним періодом минулого року, нарощено обсяги виробництва на 18,9 %.

Область з початку року займає перше місце в Україні за обсягами виробництва сільськогосподарської продукції. Стосовно рекордних урожаїв зернових в поточному році, то значну частку валового збору зерна забезпечила кукурудза, збір якої у 2013 році становив понад 2,8 млн. тонн, або на 1,1 млн. тонн більший як у 2012 році. Урожайність кукурудзи в поточному році в цілому по області склала 82,7 ц\\га, або на 24,2 ц\\га вища минулорічної. У зв’язку з нарощенням обсягів виробництва зернових, в області взято курс на розбудову інфраструктури для зберігання зерна.

Здійснюється будівництво дев’яти сучасних зерноскладів з енергозберігаючими технологіями, з яких з початку року 3 уже введено в експлуатацію. Завершено збирання цукрових буряків, вирощено більше 2,6 млн. тонн цукросировини.

Останній моніторинг озимих посівів зернових засвідчив, що понад 54,3 % знаходиться в доброму стані, в задовільному 32,5 %, слабкі і зріджені 13,2 %.

На сьогодні сформовано попередню структуру посівних площ сільськогосподарських культур на 2014 рік.

Тваринницька галузь області визначена пріоритетною в розвитку агропромислового комплексу.
Область зберегла за собою лідируючу позицію в державі по виробництву молока та чисельності поголів’я великої рогатої худоби, в тому числі корів.

Прирости обсягів виробництва за 11 місяців, у порівнянні з відповідним періодом минулого року, склали 33,6 %.

За цей період в усіх категоріях господарств збільшилось виробництво молока – на 1,1 % (становить 801,4 тис. тонн), реалізація м’яса – в 2,1 рази (реалізовано 226,1 тис. тонн). Зросла чисельність поголів’я ВРХ - до минулого року на 1,5 тис. гол. та до початку року на 13,5 тис. гол. (утримується 356,9 тис. гол.).

Велика робота у цьому році проведена по укладанню соціальних угод і як результат, сільські та селищні ради на соціальний розвиток своїх територій отримали на сьогоднішній день понад 62,7 млн. грн.

Рекомендації по науковому формуванню структури посівних площ під урожай 2014 року надав виконавчий директор Інституту кормів та сільського господарства Поділля Корнійчук О.В.

На нараді було також обговорено низку проблемних питань, що виникають у сільськогосподарських товаровиробників при укладанні договорів оренди земельних ділянок, їх реєстрації, оподаткуванні діяльності підприємств та напрацьовано механізми їх вирішення.



Переглядів: 3290
Поширень: 0