Різдвяний дух намагались передати і працівники Вінницького обласного краєзнавчого музею. Вже восьмий рік поспіль тут проходить фестиваль різдвяних страв «Подільський святвечір - 2014. Багата кутя». Цього року на дійство запросили вихованців Жмеринського центру соціально-психологічної реабілітації дітей, які опинились у складних життєвих обставинах, а також дитячого будинку сімейного типу Алли Аширової та Сергія Мельника.

Світлиця обласного краєзнавчого музею повниться не лише експонатами, що розповідають історію нашого народу. Тут разом із ароматами українських традиційних пісних страв поселився і різдвяний дух. Вже восьмий рік поспіль працівники музею власними силами організовують фестиваль «Подільський вечір. Багата Кутя».

Тут гостей частують кутею, пампушками, галушками, рибою. А цьогорічна каша взагалі особлива, бо має власну історію. Привезли її з Тиманівки Тульчинського району. Ця страва вже десятки років є візитівкою цього села.

Активно долучаються до приготування фестивальних страв і почесні гості. Кожна господиня намагається додати різдвяному столу якоїсь родзинки, хтось привозить прадавні смачні страви з інших куточків країни, хтось готує за власним рецептом. Вже кілька років поспіль окрасою фестивального столу тут вважають рибу, приготовлену за простим, але водночас незвичним рецептом.

Було б несправедливо сказати, що фестиваль «Багата кутя»- це лише добірка святкових рецептів. Це, в першу чергу, вечір, присвячений українській культурі. Тому на заході лунали обрядові пісні та примовляння. Залу прибрали відповідно до усіх традицій подільського краю. До того ж, фестиваль відбувається під егідою доброчинності. Організатори свята поставили за мету подарувати тепло та радість дітям, які в силу певних обставин позбавлені батьківської опіки.

Фестиваль «Багата кутя» - це яскравий та перший у Новому році захід у робочому календарі Вінницького обласного краєзнавчого музею. А подібних у поточному 2014-му заплановано ще чимало.



Переглядів: 3426
Поширень: 0