Розпочинаючи доповідь, Олег Новіцький зазначив, що робота районної державної адміністрації у звітному періоді спрямовувалась на забезпечення збалансованого соціально-економічного розвитку району, ефективного використання існуючих природних, трудових та фінансових ресурсів, сприяння залученню інвестицій в економіку, вирішення актуальних проблем життєдіяльності району. Реалізацію на теренах району освітніх, культурних та медичних програм голова РДА назвав ключовими пріоритетами розвитку соціально-гуманітарної сфери. На виконання плану заходів щодо соціально-економічного розвитку району в 2013 році використано 12,1 млн гривень. Зокрема, 4,8 млн грн бюджетних та 7,3 млн грн. - позабюджетних коштів.

Звіт голови Літинського району про підсумки соціально-економічного розвитку у 2013 році

Олег Новіцький наголосив, що надзвичайно велика та відповідальна робота була проведена протягом 2013 року в галузі сільського господарства району. Перш за все, це стосується проведення комплексу робіт по посіву сільськогосподарських культур та їх догляду, збереження чисельності поголів’я та нарощування його продуктивності в тваринницькій галузі, реалізації інвестиційних проектів в аграрній сфері економіки. В 2013 році господарствами району намолочено 124 тис. тонн зернових, при середній врожайності 56,1 ц/га – це найвищий валовий збір зернових за всю історію Літинського району.

В сільськогосподарських підприємствах району утримується 2973 голови великої рогатої худоби, в тому числі – 1238 корів. Поголів’я великої рогатої худоби за рік зросло на 207 голів, в тому числі на 34 корови. Виробництво молока становить 7 тис.886 тонн, що більше на 1187 тонн в порівнянні з минулим роком. На корову надоєно по 6 тис.550 кг молока.

В Літинському районі створено всі умови для нарощення виробництва молока, функціонує 27 молокоприймальних пунктів. За 2013 рік відкрито п’ять молокоприймальних пунктів, при запланованому відкритті чотирьох. З метою отримання оптимальної закупівельної ціни 4 тис.272 здавача молока (99 %) заключили договори з молокопереробними підприємствами. Олег Новіцький повідомив, що в 2013 році завершено реконструкцію ферми у ТОВ «Хмельницьке» с. Івча. Це нетельне господарство, де до кінця 2014 року буде утримуватися 1000 голів ВРХ, із них 500 голів нетелів. Вартість реконструкції становила 2 млн. 300 тис. грн. Ферму введено в експлуатацію, на даний час утримується 534 голови ВРХ, в тому числі 226 телиць парувального віку.

З метою соціально – економічного та культурного розвитку територіальних громад з агроформуваннями району укладено 72 соціальні угоди на загальну суму 1 млн 565 тис. грн. Всього територіальним громадам надійшло і використано 2 млн 613,8 тис. грн, що становить 173 % від прогнозованих показників.

В 2014 році в галузі сільського господарства району планується реалізувати два інвестиційних проекти на загальну суму 10 млн 250 тис. грн. Це будівництво елеватора, виробничою потужністю 5 тис. тонн підприємством ТОВ «Лайф-Інвест» с. Кожухів та будівництво овочесховища фермерського господарства «Згар ГД» в смт. Літин. Загальна ємкість зберігання 1,5 тис. тонн овочів. На цих підприємствах буде створено додатково 16 робочих місць.

За словами очільника райдержадміністрації, в рамках реалізації пілотного проекту з реформування системи охорони здоров\'я в районі продовжуються роботи з капітального ремонту медичних закладів. Він наголосив, що на виконання обумовлених робіт акумульовано кошти державного, обласного, районного бюджетів, благодійну та спонсорську допомогу. В Журавненській амбулаторії проведено ремонтні роботи та облаштовано внутрішню вбиральню, поточні ремонтні роботи проведено в усіх фельдшерсько-акушерських пунктах.

Олег Новіцький наголосив, що всього в 2013 році на ремонтні роботи використано 1 мільйон 123 тис. грн, з них бюджетних коштів – 350 тис. грн, позабюджетних - 773 тис.грн. Голова райдержадміністрації зазначив, що на кожну бюджетну гривню залучено 3 грн позабюджетних.

За словами директора профільного департаменту облдержадміністрації Лідії Діденко, ключову увагу у 2014 році варто звернути на покращення умов надання медичних послуг на селі. В поточному році планується капітальний ремонт та переведення фельдшерського пункту с. Кусиківці в інше приміщення з підведенням проточної води та облаштуванням внутрішньої вбиральні на загальну суму 50 тис. грн. Заплановано проведення ремонтних робіт та реконструкція котельні Уладівської амбулаторії загальної практики сімейної медицини в опалювальний пункт загальною вартістю 504 тис. грн. та відкриття на базі ФАПу с.Городище амбулаторії.

Очільник райдержадміністрації зазначив, що в рамках реалізації соціальних ініціатив Президента України Віктора Януковича щодо розвитку мережі дошкільних навчальних закладів, на Літинщині відбулися значні позитивні зміни в галузі освіти району. Зокрема, у 2013 році дошкільною освітою було охоплено 992 дитини, що складає 67% усієї кількості дітей. В 2013 році в районі відкрито два нових дитячих садки в селах Дяківці та Громадське, а також відкрито другу групу в садочку с.Івча. Охоплення дітей усіма формами дошкільної освіти становить 97%.

У ході підготовки до нового навчального року в усіх школах району проведено поточні ремонтні роботи. Облаштовано внутрішніми санвузлами одинадцять шкіл. Таким чином, як підкреслив директор департаменту освіти і науки облдержадміністрації Ігор Івасюк, завдання щодо облаштування внутрішніх вбиралень виконано на 100%. Реалізовано низку заходів по впровадженню енергозберігаючих технологій, зокрема, проведено заміну 75 вікон та 6 дверей в 10 школах району на загальну суму 141 тис. грн. Завершено реконструкцію котельні дитячо-юнацької спортивної школи на загальну суму 723 тис. грн.

Загалом, на покращання матеріально-технічної бази навчальних закладів Літинського району використано 2 млн 200 тис.грн, з них 1 млн 600 тис.грн бюджетних та 600 тис.грн. - позабюджетних.

В поточному році заплановано відкриття нового дитячого садочка в с.Микулинці, облаштування харчоблоків в школах сіл Бруслинівка та Іванівці, а також переведення на альтернативні види палива котельні двох шкіл в селах Журавне і Пеньківка.

Що стосується сфери культури, звітуючи перед головою облдержадміністрації Іваном Мовчаном керівник району повідомив, що мережа закладів культури Літинського району нараховує 76 установ, з них 36 закладів клубного типу, 36 бібліотек, дитяча музична школа, 2 музеї та Літинський кінотеатр ім. У. Кармалюка. Завдяки проведеній роботі вдалось забезпечити стабільне зростання показників щодо поліпшення матеріально – технічної бази закладів культури району. У 2013 році проведено капітальні та поточні ремонтні роботи на 27 об’єктах закладів культури району на загальну суму 625 тис. грн., в тому числі 226 тис. грн. – державний бюджет, 140 тис.грн. – місцевий бюджет; та 259 тис. грн. – спонсорські кошти.

Впродовж року за рахунок коштів сільських територіальних громад, державного бюджету та спонсорських коштів придбано звукопідсилюючу апаратуру, сценічні костюми, меблі, оргтехніку, одяг сцени, автомобіль на загальну суму 293 тис. грн, з них позабюджетні кошти – 52 тис. грн. Здійснено благоустрій прилеглих територій закладів культури на загальну суму 128 тис. грн., з них 125 тис. грн – позабюджетні кошти. Тобто, на кожну гривню державного бюджету залучено 47 гривень позабюджетних коштів.

Начальник управління культури і туризму облдержадміністрації Марія Скрипник відзначила, що в районі спостерігається позитивна динаміка оновлення матеріально – технічної бази матеріально – технічної бази сільських клубних та бібліотечних закладів району.

В ході доповіді, керівник району також повідомив, що в 2013 році проведено газифікацію сіл Осолинка, Миколаївка, Трибухи загальною протяжністю мереж 19 км. Вартість виконаних робіт складає 1,8 млн грн., причому вдалося залучити кошти населення та спонсорську допомогу у сумі — 138 тис грн. Виконані роботи з облаштування 14,2 км. вуличного освітлення, що становить 130 % від запланованого, введено нових та модернізовано понад 192 світлоточок із застосуванням енергозберігаючих технологій. Протягом 2013 року в населених пунктах району проведено ремонт автомобільних доріг комунальної власності 11 тис.кв.м на суму 1,9 млн грн, в тому числі за рахунок місцевих бюджетів- 426 тис.грн. Планом соціально — економічного розвитку району на 2014 рік передбачено розроблення проектів очисних споруд та мереж водовідведення смт Літина на суму 750 тис.гривень.

У вересні 2013 року в районі розпочато будівництво восьмиквартирного житлового будинку. На сьогодні будинок повністю збудовано, встановлено вікна, двері, що складає 80% від загального обсягу робіт. Освоєно коштів на суму 1,5 млн грн. Наразі проводяться внутрішні роботи по влаштуванню тепло-, водо та електропостачання квартир та облаштування території. Очільник району запевнив, що завершення будівництва планується у другому кварталі 2014 року.

Одним із важливих напрямків роботи райдержадміністрації у другому півріччі 2013 року було створення Центру надання адміністративних послуг. Центр розпочав роботу по наданню адміністративних послуг в тестовому режимі з 1 січня 2014 року. Для проведення капітального ремонту приміщення Центру з місцевого бюджету витрачено 112 тис. грн. Облаштовано вісім робочих місць.

«Незважаючи на позитивні результати, досягнуті в 2013 році, величезний об’єм роботи чекає попереду. Освіта, культура, охорона здоров\'я – невирішені проблеми у цих галузях накопичувались роками. Однак якщо покроково відпрацьовувати кожне окреме питання, заручившись підтримкою громади – наші спільні дії приречені на успіх», – наголосив Іван Мовчан по завершенню заслуховування звіту керівника району.

Підсумовуючи результати наради, голова облдержадміністрації зазначив, що Президент оголосив 2014-й роком розвитку інфраструктури сільських територій. На Вінниччині надійний фундамент для подальшої роботи у цьому напрямку вже закладено, – констатував очільник регіону.



Переглядів: 4457
Поширень: 0