Аналізуючи стан економічного та соціального розвитку району за 2013 рік, очільник району зауважив, що завдяки зусиллям органів виконавчої влади, місцевого самоврядування, трудових колективів, усіх територіальних громад в районі досягнуто певних темпів економічного зростання та підвищення соціальних стандартів населення. Зокрема, забезпечено виконання основних показників усіх галузей економіки, отримано рекордний урожай зернових культур за всю історію району. Обсяг капітальних інвестицій, які надійшли в район за 9 місяців 2013 року становить 85 млн. грн., що на 49 % більше відповідного періоду 2012 року. В цілому на розвиток соціальної сфери та інфраструктури району освоєно 18 млн. 534 тис. грн. в т.ч. бюджетні кошти – 11 млн. 250 тис. грн. (60,7 %), позабюджетні – 7 млн. 284 тис. грн. (39,3 %).

Звіт голови Хмільницького району про підсумки соціально-економічного розвитку у 2013 році

Характеризуючи досягнення в агропромисловому комплексі, він наголосив, що у 2013 році хлібороби Хмільницького району зібрали рекордний урожай зернових культур в обсязі 324 тис.тонн при врожайності 67,9 ц/га ,в тому числі кукурудзи на зерно – 221 тис.тонн. Працював Жданівський цукровий завод, на якому перероблено 278,4 тис.тонн буряків та виготовлено 39 тис.тонн цукру. На реконструкцію трьох тваринницьких приміщень залучено 2 млн 860 тис.грн інвестиційних коштів. За рахунок сільгоспвиробників в соціальну сферу району проінвестовано 4,8 млн. грн.

Що стосується галузі охорони здоров’я, керівник району зазначив, що у 2013 році в закладах первинної мережі району виконано ремонтних робіт на суму 3 млн. 6 тис.грн. Зокрема, 400 тис.грн. з обласного бюджету, 685 тис.гривень – з районного, 1 млн. 921 тис.гривень – кошти інвесторів. В усіх лікарських амбулаторіях та 21 фельдшерсько-акушерському пункті зроблено поточний ремонт та облаштовано внутрішні вбиральні. З метою теплозбереження проведено заміну віконних блоків на металопластикові в 4-х амбулаторіях і п’яти ФАПах, на суму 38 тис.грн.
За рахунок коштів благодійного фонду ’’Розвиток Хмільниччини’’ було проведено заміну віконних блоків в амбулаторіях № 1, № 2 м. Хмільника на суму 32 тис. грн. Вирішено питання водопостачання вищезазначених об’єктів шляхом будівництва одинадцяти криниць та водопроводів, на що затрачено 25,6 тис. грн. державних коштів та 47 тис. грн. коштів інвесторів.
Крім цього, централізовано придбано будівельні матеріали і сантехнічне обладнання для проведення поточного ремонту у всіх запланованих амбулаторіях та фельдшерських пунктах, а інвесторами облаштовано внутрішні вбиральні, що дало змогу додатково провести ремонти з облаштуванням внутрішніх вбиралень ще в 15 фельдшерських пунктах за такою ж схемою – кошти бюджету та інвесторів. На базі Качанівської АЗПСМ відкрито пункт тимчасового базування бригади швидкої медичної допомоги. Завдяки програмі «місцевих стимулів» Вінницькому Національному медичному університеті ім. М.І.Пирогова навчається 3 студенти.

Щодо пілотного проекту з відшкодування вартості лікарських засобів, для лікування осіб з гіпертонічною хворобою, Олег Томашук зазначив, що за 2013 рік в районі виписано 49 155 рецептів. Сума відшкодованих коштів становить 233 тис. 470 грн.

Загалом протягом 2013 року для зміцнення матеріально-технічної бази закладів охорони здоров’я Хмільницького району використано коштів в сумі 3 млн. 606 тис. грн., в тому числі бюджетних – 1 млн. 629,2 тис. грн. (45,2%), позабюджетних – 1 млн. 976,8 тис. грн. (54,8%).

Наступна галузь, про яку доповідав очільник району перед обласним керівництвом та громадою – галузь освіти. Олег Томашук повідомив, що протягом 2013 року для зміцнення матеріально-технічної бази закладів освіти використано коштів в сумі 4 млн. 500 тис. грн. в тому числі бюджетних – 3 млн. 362 тис. грн. (74,7%), позабюджетних – 1 млн. 138 тис. грн. (25,3%).

Він також зазначив, що у 2013 році проведено реорганізацію школи в навчально-виховний комплекс с. Березна. Дошкільним вихованням охоплено 34 дитини. Якщо у 2012 році реорганізовано чотири загальноосвітні школи в навчально-виховні комплекси з відкриттям дошкільних груп, то у 2013 році таких установ – шість, загальною кількістю 105 місць.

Всі учні шкіл району забезпечені гарячим харчуванням, здійснюється підвіз школярів та вчителів до базових шкіл. Забезпечено передрейсовий технічний контроль шкільних автобусів та передрейсовий медичний огляд водіїв відповідно до існуючих вимог. За кошти державного бюджету в серпні минулого року отримано один автобус. На всіх водіїв шкільних автобусів придбано форму єдиного зразка. Із 43 шкіл району внутрішніми вбиральнями обладнано 40. Всі дитячі садочки облаштовані внутрішніми вбиральнями, забезпечені проточною холодною та гарячою водою.

У 2013 році облаштовано внутрішні вбиральні у семи загальноосвітніх навчальних закладах. Шкільні їдальні закладів освіти району стовідсотково забезпечені проточною холодною та гарячою водою.

У 2014 році передбачається проведення капітальних робіт по добудові приміщення для дошкільнят з будівництвом внутрішніх вбиралень для молодших класів та школярів с. Рибчинці.
Стосовно галузі культури, голова райдержадміністрації зазначив, що у 2013 році відремонтовано та проведено частково поточні ремонти у 18 закладах культури. Продовжувалися роботи по встановленню меморіальних дошок та пам’ятних знаків. Капітально відремонтовано пам’ятник загиблим воїнам -односельчанам в с. Великий Митник та пам’ятник загиблим воїна -односельчанам с. Думенки.

У 2013 році на зміцнення матеріально-технічної бази закладів культури використано коштів в сумі 3 млн. 408 тис. грн. в тому числі бюджетних – 1 млн. 733 тис. грн. (50,8%), позабюджетних – 1 млн. 675 тис. грн. (49,2%).
На розвиток соціальної сфери, інфраструктури та духовності району загалом мобілізовано 29 млн. 484 тис. грн. з них 11 млн. 250 тис. грн. - бюджетні кошти і 18 млн. 234 тис. грн. - позабюджетні кошти. Серед пріоритетних заходів керівник району на 2014 рік назвав збільшення поголів’я корів в господарствах району на 100 голів, реконструкцію тваринницьких приміщень по відгодівлі ВРХ в філії ім. Мічуріна ПрАТ «Зернопродукт МХП» с. Великий Митник, потужністю 2,5 тисяч голів, створення п’яти молокоприймальних пунктів.

Зважаючи на виняткову важливість питання ремонту доріг в районі, районна державна адміністрація наполегливо і постійно шукає шляхи вирішення болючого питання. З метою утримання вулично-дорожньої мережі населених пунктів, що перебувають в комунальній власності в належному стані проводились роботи по їх капітальному та поточному ремонтах. Проведено капітальний ремонт вулиць в трьох селах, частково відремонтовано вулиці в трьох селах. Освоєно 2,8 млн. грн. коштів державного та обласного бюджетів із 4,9 млн. грн. запланованих.

У 2014 році планується завершити будівництво водогонів в с. Сальниця, протяжністю 4,5 км., вартістю 186,0 тис. грн., та в с. Крижанівка, протяжністю 8,0 км., вартістю 697,0 тис. грн. В районі завершується газифікація населених пунктів. У жовтні 2013 році завершено газифікацію с. Кустівці та розпочато газифікацію с. Рогинці Кустовецької сільської ради.

Підводячи підсумки наради, голова обласної державної адміністрації зазначив, що ключовими пріоритетами діяльності обласної влади в 2014 році, окрім визначених минулоріч, будуть саме питання ремонту доріг, будівництва водогонів та розвитку спорту. Іван Мовчан наголосив на тому, що досягти результату у виконанні поставлених сьогоденням завдань можна, якщо каталізувати активність всіх територіальних громад області та послідовно виконувати алгоритм злагоджених і системних дій.



Переглядів: 3766
Поширень: 0