Підводячи підсумки соціально-економічного розвитку Теплицького району у 2013 році, голова райдержадміністрації зауважив, що в цілому галузі економіки працювали стабільно і прогнозовано. Він відзначив цілу низку позитивних показників в розвитку агропромислової галузі. Так, валовий збір зернових вперше в історії району склав 191,8 тис.тонн, що на 71,5 тис.тонн більше, в порівнянні з 2012 роком. Протягом 2013 року проведено реконструкцію двох приміщень для утримання ВРХ (на 400 головомісць) та два приміщення для утримання свинопоголів’я (на 200 головомісць). Сума освоєних коштів становить 7,1 млн.грн. Значний об’єм робіт виконано по забезпеченню дотримання вимог нормативно-правових актів при заготівлі молока від населення. На території району діє 41 молокозаготівельний пункт, з яких 8 створено у 2013 році. Всі молокопункти обладнані згідно сучасних вимог. Соціальні угоди з сільгоспвиробниками укладено по 25 територіальних громадах в кількості 232 угоди на суму 2462,2 тис.грн. В 2013 році відбулося збільшення розміру орендної плати за 1 га землі в середньому на 52%.

Далі Василь Малярчук зупинився на окремих показниках медичної галузі. Він зауважив, що в минулому році значно покращилося матеріально-технічне забезпечення закладів охорони здоров’я. Відтак, виконано ремонтні роботи, облаштовано внутрішні вбиральні, забезпечено проточною холодною та гарячою водою 3 амбулаторії та 24 ФАПи і 6 фельдшерських пунктів. На ці заходи використано майже 962 тис. грн. (із них лише 15% або 139,5 тис. грн. – бюджетні кошти; 85 % або 822,4 тис. грн.– позабюджетні кошти).

Разом з тим, актуальною для Тепличчини залишається проблема кадрового забезпечення первинної ланки на селі. Центр первинної медико-санітарної допомоги забезпечений сімейними лікарями на половину, а з них 54% - лікарі пенсійного віку. В інтернатурі навчається один спеціаліст. Вакантних посад залишається дванадцять. В рамках програми «Місцеві стимули» у Вінницькому медичному університеті за кошти районного бюджету, а це 16 тис.грн., забезпечено навчання двох студентів.

В 2013 році всі лікувально-профілактичні заклади Теплицького району, згідно табеля оснащення, забезпечені необхідним медичним обладнанням на суму 1119,32 тис. грн., з них 112,9 тис. грн. – кошти районного бюджету та 1006,42 тис. грн. - субвенція з державного бюджету.

Відмічаються позитивні тенденції в освітній галузі. В 2013 році здійснено енергозберігаючі заходи в чотирьох дитячих садочках, зокрема, замінено 105 вікон та 14 дверей на металопластикові. У 2 ДНЗ встановлено твердопаливні котли. Утеплено фасади та перекриття, а також замінено шиферні дахи на ондулінові у двох садочках. Загальна вартість робіт становить 630,5 тис. грн. Для покращення умов дошкільнят в селах Комарівка та Брідок з 1 вересня 2013 року дошкільні заклади переведено в приміщення місцевих шкіл. На ремонт та реконструкцію приміщень використано 417,2 тис. грн. Загалом, в минулому році у всіх дошкільних закладах району здійснено якісні поточні та капітальні ремонти.

Упродовж 2013 року завершено облаштування та реконструкцію внутрішніх вбиралень у 6 школах (Бджільнянській, Тополівській ЗОШ І-ІІ ступенів, Великомочульській, Пологівській, Соболівській, Теплицькій №1 ЗОШ І-ІІІ ступенів), на що використано 458 тис.грн. В результаті впровадження енергозберігаючих заходів, в минулому році замінено 262 вікна у 6 школах, на що використано 690,5 тис.грн. Вживаються заходи щодо модернізації і переведення котелень навчальних закладів, які мають газове опалення, на альтернативні види палива. У Степанівській школі встановлено 4 енергозберігаючі твердопаливні котли (134,8 тис.грн.). В Петрашівській школі встановлено нові котли на твердому паливі за рахунок районного бюджету (65 тис.грн.).

Протягом 2013 року в районі проведено низку заходів для забезпечення надання якісних освітніх послуг кожній дитині. Як результат, учні з Сокирянської, Сашанської, Костюківської та Побірської шкіл з 1 вересня навчаються у базових школах. Учні забезпечені безкоштовним харчуванням.

На покращення матеріально-технічної бази загальноосвітніх та дошкільних навчальних закладів у 2013 році використано 3354 тис.грн., з них 1822 тис.грн. – бюджетні кошти; 1532 тис.грн. – позабюджетні кошти.

З метою створення зручних умов для отримання послуг громадянами, та суб’єктами господарювання, забезпечення відкритості інформації про діяльність органів виконавчої влади створено Центр надання адміністративних послуг. За рахунок коштів районного бюджету здійснено ремонтні роботи, на що витрачено 136 тис.грн. За рахунок субвенції з державного бюджету в сумі 72,697 тис.грн. ЦНАП облаштовано меблями та комп’ютерною технікою. З 8 січня 2014 року ЦНАП розпочав свою роботу в тестовому режимі. З метою створення комфортних умов для платників податків та удосконалення процесу приймання податкової звітності при Теплицькому відділенні Гайсинської ОДПІ відкрито Центр обслуговування платників податків.

Протягом минулого року систематично здійснювалися заходи з благоустрою в кожній територіальній громаді. В районі упорядковано 9,8 тисяч квадратних метрів газонів та квітників. Облаштовано зони відпочинку, проведено влаштування тротуарів з викладенням плиткою та встановленням бордюрів на площі більше 1,7 тисяч квадратних метрів. Виконані роботи з улаштування 36,25 кілометрів вуличного освітлення, введено нових та модернізовано 321 світлоточок із застосуванням енергозберігаючих заходів. Відремонтовано понад 70 існуючих та встановлено 5 нових дитячих та спортивних майданчиків.

У 2013 році здійснено ремонти 226,3 км доріг по Теплицькому району на загальну суму 2730,3 тис.грн., на що використано 2696,2 тис.грн. бюджетних коштів та 34,1 тис.грн. позабюджетних. Із 25 організованих сміттєзвалищ в районі паспортизовано 22 або 88%.

В 2013 році здійснювалась реконструкція нежитлових приміщень колишнього райвійськкомату під житло. Учасниками програми «Доступне житло» стали п’ятеро сімей. Здійснено демонтаж перегородок та підлоги, замінено вікна та двері, утеплено зовнішні стіни, здійснюється перепланування приміщень всередині. Станом на 01.01.2014 р. ступінь будівельної готовності об’єкту становить 50%. Завершити реконструкцію та ввести в експлуатацію 5-и квартирний житловий будинок заплановано в поточному році.

У 2013 році введено в експлуатацію 77,2 км газових мереж у селах Велика Мочулка (24,6 км) та Соболівка (52,6 км), що дало змогу газифікувати 850 осель. Загальну вартість виконаних робіт становить 4932 тис.грн. – кошти населення. Крім того, було здійснено пуск газу в селах Орлівка та Антонівка, які були введені в експлуатацію у 2012 році, загальною протяжністю 28,3 км, що дало змогу газифікувати 187 осель.

Протягом минулого року скоординована та цілеспрямована робота дала змогу розпочати та здійснити низку ремонтних робіт, поліпшити матеріальну базу та провести благоустрій територій у кожному закладі культури району, а це 34 клубних та 32 бібліотечних заклади, 2 музичних школи та музей в с. Марківка.

Протягом 2013 року з районного та місцевих бюджетів освоєно майже 600 тис.грн. на проведення реконструкцій, капітальних та поточних ремонтів в закладах культури, майже 300 тис.грн. вдалося залучити позабюджетних коштів. В районі протягом звітного року використано понад 260 тис.грн. для зміцнення матеріально-технічної бази закладів культури, з них 180 тис.грн. позабюджетні кошти. Виконано ряд ремонтно-реставраційних робіт на об’єктах культурної спадщини.

Таким чином, в районі проводиться цілеспрямована і системна робота по реалізації державної політики в галузі культури та сфері духовності, що є одним із чинників сталого соціально-економічного розвитку Тепличчини. В галузі культури мобілізовано та освоєно 2900,5 тис.грн., з них: 755,5 тис.грн. – бюджетні кошти; 2145 тис.грн. – позабюджетні кошти.

Підсумовуючи почуте, голова обласної державної адміністрації зауважив, що для реалізації у 2014 році намічених завдань в Теплицькому районі є все – і хороший кадровий потенціал, і відповідна матеріально-технічна база, хороші традиції та імідж, а головне – вміння і бажання працювати.

«Відпрацьовуючи ключові пріоритети, ми розуміємо – ще не один рік доведеться системно і послідовно працювати в цих напрямках, щоб досягти певного рівня. Разом з тим, є ще кілька нагальних проблем, на які потрібно зробити акцент у поточному році, аби максимально сконцентрувати весь існуючий ресурс для їх вирішення. Президент оголосив 2014 рік роком розвитку інфраструктури села. Цьогоріч видатки на ремонти доріг буде збільшено щонайменше вдвічі. Таким чином, одним із ключових пріоритетів ми визначаємо ремонт доріг. Наступним питанням, яке сьогодні хвилює громаду, є якість питної води. Ми започатковуємо системну роботу з проектування і формування мережі водопостачання задля забезпечення кожного жителя області якісною питною водою. Інший пріоритет – фізичне виховання і спорт. Нам необхідно завершити інвентаризацію спортивних майданчиків, спрямувати всі зусилля на відкриття нових спортивних залів, аби привчати дітей і молодь до занять фізичною культурою і спортом», – підкреслив керівник регіону.



Переглядів: 3960
Поширень: 0