Зазначив голова обласної державної адміністрації Іван Мовчан під час зустрічі з громадськістю Гайсинського району в рамках проведення звіту голови Гайсинської райдержадміністрації щодо соціально-економічного розвитку району у 2013 році та перспективи на 2014 рік. Керівник регіону зауважив, що забезпечення доступності медичної допомоги та медичного обслуговування для населення надалі залишається основною розвитку охорони здоров’я. Він наголосив на тому, що питання профілактики та лікування онкологічних захворювань знаходиться під особистим контролем Президента України.

Очільник області зазначив, що на Вінниччині спостерігається доволі позитивна динаміка у лікуванні онкологічних захворювань, однак зберігається висока частка занедбаних випадків.

«Базисом вітчизняної медицини був і залишається класичний принцип: «Захворювання краще попередити, ніж лікувати». Онкологічні захворювання на сьогодні є однією з найбільш актуальних і невирішених медичних проблем людства. Лікарі звертають увагу на те, що причиною 75% злоякісних пухлин є фактори, впливу яких можна запобігти. Отже, профілактика раку можлива й необхідна. Для реалізації цього першочергового завдання необхідна тільки онконастороженість, правильна організація роботи сімейних лікарів та контроль за її виконанням», – підкреслив голова облдержадміністрації.

Своєю чергою директор департаменту охорони здоров’я та курортів ОДА Лідія Діденко також наголосила саме на необхідності раннього виявлення злоякісних пухлин в установах охорони здоров\'я, що надають первинну медико-санітарну допомогу. Робити це потрібно шляхом підвищення ефективності профілактичного медичного огляду населення та диспансерного спостереження за хворими з передпухлинними захворюваннями. Одним з перспективних напрямків підвищення ефективності ранньої діагностики раку – є цілеспрямована робота сімейних лікарів на виявлення злоякісних новоутворень.

Лідія Діденко відзначила той факт, що реформа системи охорони здоров’я, яка активно впроваджується на Вінниччині, значно підвищує відсоток раннього виявлення онкологічних захворювань і наступного їх позитивного лікування.



Переглядів: 2779
Поширень: 0