На території Вінницької області мешкає майже 120 тисяч інвалідів, з яких майже 7 тисяч такий статус отримали вперше минулого року. У районних, селищних радах приймаються програми щодо створення сприятливих умов для життєдіяльності таких людей, проте, більшість з них носять декларативний характер та не містять будь-яких пропозицій, спрямованих на оптимізацію діяльності для запобігання і виникнення інвалідності.

Також у більшості районах області не утворено цільових фондів соціальної допомоги інвалідам та не здійснюється фінансування заходів щодо соціальної їх захищеності за рахунок місцевого бюджету. Про це повідомив начальник відділу прокуратури Вінницької області Сергій Білоус.

За його словами, окремі селищні, сільські ради Барського, Муровано-Куриловецького, Ямпільського районів, формуючи місцеві бюджети, не передбачали кошти на компенсаційні виплати особам, які надають соціальні послуги інвалідам, упродовж двох останніх років.

Непоодинокими залишаються випадки незабезпечення належних умов для безперешкодного доступу інвалідів до об\'єктів соціальної інфраструктури, до жилих, громадських і виробничих будівель, споруд, громадського транспорту, вільного пересування в населених пунктах. Не завжди відповідають цим вимогам й адміністративні будівлі самих органів влади та самоврядування.

На міських та приміських автобусних маршрутах загального користування практично відсутні транспорті засоби, пристосовані для перевезення осіб з обмеженими фізичними можливостями.
Загалом на усунення цих та інших порушень органами прокуратури області внесено 18 подань, які перебувають на розгляді.



Переглядів: 3388
Поширень: 0