«Україна переживає сьогодні непростий період своєї історії. Та головне, що ми серйозно ставимось до перспектив, які можуть бути в нашої держави та Вінницької області зокрема. Нам дуже цікавий ваш досвід роботи у рамках Асоціації з ЄС і тих європейських фондів, які починають працювати в Молдові. Тож ми зацікавлені у реалізації спільних проектів і готові до конкретного співробітництва», - підкреслив, розпочинаючи діалог, Анатолій Олійник.

У відповідь заступник голови району Сорока Республіки Молдова Борис Івась зауважив, що співпраця між Україною і Молдовою була завжди, і це партнерство має продовжуватися й надалі. А відтак зазначив, що на часі - великий комплекс робіт і проблем, які мають вирішуватися спільними зусиллями.

Серед таких нагальних питань – екологічна ситуація в басейні річки Дністер, яка є природним кордоном між Вінницькою областю та декількома районами Республіки Молдова. Зокрема, консолідації зусиль потребує вирішення проблеми функціонування комплексу Сорокських очисних споруд, які розташовані на території Цекинівської сільської ради Ямпільського району. Ще у 2001 році через відсутність коштів на проведення ремонтних робіт водоканалізаційне господарство припинило використання Цекинівського комплексу. Відтоді очисні споруди не працюють.

Не менш актуальним є питання перспективи будівництва мосту через Дністер у районі населених пунктів Ямпіль (Вінницька область) та Косеуци (район Сорока, Республіка Молдова). Такий пункт пропуску, переконані учасники зустрічі, зможе функціонувати цілодобово, незалежно від погодних умов та сезонного режиму річки Дністер. А також дозволить розвантажити міжнародний пункт пропуску «Могилів-Подільський - Отач» та сформувати коротший шлях з країн Прибалтики і Російської Федерації до країн Центральної та Південно-Східної Європи (приблизно на 400 км).

Обговоривши можливі варіанти вирішення проблемних питань та визначивши перші кроки, які належить зробити на цьому шляху, учасники зустрічі дійшли висновку про необхідність створення робочих груп для предметного відпрацювання порушених питань. І вже за кілька днів, за дорученням голови облдержадміністрації Анатолія Олійника, будуть напрацьовані перші пропозиції щодо подальших дій у цьому напрямку.



Переглядів: 2971
Поширень: 0