Олександр ДомбровськийЗаборгованість із зарплати в області поступово зменшується. За перший квартал борг скоротився на 2,2 млн грн. Не справдилися прогнози й щодо ”кризових” величезних скорочень робітників. Можна говорити про певну економічну стабілізацію в області, вважає голова облдержадміністрації 47-річний Олександр Домбровський.

— Ми переживали, що навесні будуть масово скорочувати працівників, — каже Олександр Георгійович. — Але підприємства скорочують менше, ніж планували. Зараз в області 43 тисячі безробітних — на сім тисяч більше, ніж на цю дату торік. Але і кількість вакансій в центрі зайнятості збільшилася.

Через тримісячну затримку зарплати працівники Барського спиртзаводу оголосили страйк. Чому єдине в Україні підприємство, яке має замовлення з Ізраїлю на кошерний спирт, не може розрахуватися з робітниками?

— Держава внаглу не повертає податок на додану вартість! Ні ”Барлінеку” (завод з виробництва паркетної дошки. — ”ГПУ”), ні масложиркомбінату, ні агрегатному заводу, ні Стрижавському кар’єру. Усього держава заборгувала їм 60 мільйонів гривень. Барському спиртзаводу не повернула майже три мільйони. Цього більш ніж достатньо, щоб виплатити зарплати. Я розмовляв із директором заводу. За кілька тижнів зарплата буде виплачена.

Нині нормально працюють лише Немирівський і Бершадський спиртзаводи, які 100% продукції поставляють на сусідні лікеро-горілчані заводи. Решта виробництв не мають нарядів від ”Укрспирту”. А без них неможливо поставити на внутрішній ринок і літра спирту. Ми з головою облради Григорієм Заболотним вимагаємо нарядів для спиртзаводів області. Якщо не можемо забезпечити збут продукції, давайте частину спирту виведемо з-під акцизу і переробимо на альтернативне пальне. Можливість така є. Дозволу немає.

Минулого тижня голову Мурованокуриловецької райдержадміністрації звільнили через підозру в корупції. Коли призначать нового керівника?

— Нині призначено виконуючого обов’язки. Затвердити нового голову проблематично, бо треба погодження не лише президента, але й уряду. От, наприклад, у Літинському районі вже кілька років обов’язки голови РДА виконує Михайло Нагорний. Ми двічі надсилали листа про затвердження його на посаді. Президент нашого кандидата затверджує, а уряд без будь-яких пояснень відмовляє. Днями надішлемо третього листа.

Необхідно оновлювати керівний склад. Плануємо всіх районних голів та їхніх заступників, які цього року досягли пенсійного віку, замінити на молодших.

З яким районом нині найбільші проблеми?

— Із Могилів-Подільського надходить багато скарг. Зробимо в травні виїзне засідання, щоб на власні очі побачити їхні проблеми. Вони в основному з бюджетом. Могилів-Подільський щороку просить в області дотацію півтора мільйона гривень. Історично склалося, що бюджетна мережа в районі найроздутіша. Доведеться десь ужати штат, якісь витрати скоротити. Це єдиний район, де незбалансований бюджет.

Крім того, у Могилів-Подільському є серйозні питання щодо формування списків постраждалих від повені.

Як влада допомагає підприємцям виживати в кризу?

— Ми започаткували акцію ”Вживай своє, купуй вінницьке”. Хочемо, аби в супермаркетах було більше виробленої в області продукції. 15–17 квітня проводимо виставку-продаж товарів вінницьких виробників. Тут же вони підписують договори на поставку продуктів у магазини.


Переглядів: 3606
Поширень: 0