На виконання розпорядження голови облдержадміністрації Анатолія Олійника "Про підсумки соціально-економічного розвитку області за 4 місяці 2014 року" департаментом екології спільно з головним управлінням Держземагенства, управлінням охорони, використання та відтворення водних біоресурсів та регулювання рибальства, держекоінспекцією у Вінницькій області, басейновим управлінням водних ресурсів річки Південний Буг, райдержадміністраціями та виконкомами міських рад міст обласного значення проведена робота з інвентаризації водних об\'єктів (ставків та водосховищ), що розташовані в межах області.

Нижче представлені результати проведеної інвентаризації ставків (без водосховищ та ставків Жмеринського району, який не організував проведення інвентаризації за участю сільських голів та землевпорядників. Жмеринська райдержадміністрація надала зведені дані лише 11 липня та в неповному обсязі, надана інформація не співпадає з інформацією головного управління Держземагенства у Вінницькій області.) Інформація про водосховища, яких числиться в області 55, відповідає всім наявним даним.

1. Станом на 21.03.2014 року за даними головного управління Держземагенства та басейнового управління водними ресурсами річки Південний Буг в області нараховувалось 4700 ставків (без Жмеринського району). В результаті інвентаризації було виявлено ще 438 ставків і сьогодні, за результатами інвентаризації, їх кількість становить 5138. Найбільша різниця у Вінницькому (70 раніш не вказаних ставків), Немирівському (59) та Крижопільському (42) районах. Немає різниці у цих показниках у Ямпільському районі, у Чернівецькому, Чечельницькому та Могилів-Подільському районах різниця становить 1 ставок.

2. Із п\'яти тисяч сто тридцяти восьми ставків лише на 1615 оформлені договори оренди земельних ділянок водного фонду, а 191 ставок знаходяться у постійному користуванні, тобто користувачі мають державні акти на землю. Таким чином, лише на 1806 ставків або 35% від загальної їх кількості оформлені документи на право користування земельною ділянкою.

3. В межах цієї групи ставків (1806)

- договори оренди водного об\'єкту оформили 592 користувача або 30,9%.
- дозволи на спецводокористування отримали лише 394 користувача або 24,4% ;

4. Що стосується гідроспоруд.

Із 5138 споруд 1211 знаходиться на балансі, безхазяйними є 3927 гідроспоруд або 76.43%.

Найбільший цей відсоток у Крижопільському, Могилів-Подільському, Немирівському, Піщанському, Теплицькому та Ямпільському районах (понад 90% гідроспоруд є безхазяйними).

5. Із 5138 ставків 342 ставка або 6.65% є або висохлими або заболоченими, тобто вже не є водними об\'єктами. Земельні ділянки під цими, вже колишніми ставками, необхідно вивести із категорії земель водного фонду.

За даними проведеної інвентаризації на біля 3 тисяч ставків не оформлено жодного документу щодо права на користування. Тобто, вони є вільними від оренди та проведення будь-якої господарської діяльності.

Що стосується водних об‘єктів, які знаходяться за межами населених пунктів та в межах міст обласного підпорядкування, передачу в оренду яких здійснює обласна державна адміністрація, то в області їх рахується 3412 ставка, з яких:

- у 1229 оформлена земельна ділянка,
- 163 знаходяться у постійному користуванні,
- 258 є висохлими та заболоченими,
- 13 є об‘єктами природно-заповідного фонду

Решта, 1749 водних об‘єктів, підлягають продажу на аукціонах.



Переглядів: 3171
Поширень: 0