Незважаючи на непросту ситуацію в нашій країні, реалізація швейцарсько-українського проекту «DESPRO» не припинятиметься. Так, в наступному році експерти DESPRO мають наміри співфінансувати до десятка проектів сільських громад області. Відтак, Вінниччина очікує понад два мільйони гривень від швейцарського бюро співробітництва.

«Як і інші грандові проекти, DESPRO передбачає принцип співфінансування. На кожний проект швейцарська сторона гарантує спрямувати до 370 тисяч гривень. Решту витрат бере на себе місцева громада, а також районні та обласні бюджети. Фінансування з боку обласного бюджету на реалізацію проектів сільських громад щодо впровадження децентралізованої моделі водопостачання передбачено у розмірі до 400 тисяч гривень (до 50 тисяч гривень на один проект)» – зазначив перший заступник голови облдержадміністрації Андрій Гижко.

Цього тижня експерти DESPRO починають об’їжджати населені пункти від яких надійшли заявки на конкурс та оглядати технічний стан водогонів, щоб визначити проекти-переможці га в 2015 році.

Загалом керівництво області розраховує на ініціативність органів місцевого самоврядування, насамперед у селах та маленьких містах.

«На Вінниччині 702 територіальні громади, а активних, які долучаються до залучення грантових коштів 10-12%, всі решта, на жаль займають позицію вичікування. Найближчим часом ми очікуємо, що відкриється конкурс «Україна Молдова», в наступному – «Україна Польща». Більше того, подібних шансів кожен рік буде все більше, а бажаючих і таких, які вміють писати поки що не так багато» – підкреслив перший заступник голови облдержадміністрації Андрій Гижко.

Для довідки:

Швейцарсько-Український проект «Підтримка децентралізації в Україні» розпочав реалізацію у Вінницькій області з липня 2007 року.

У I Фазі участь у проекті приймали територіальні громади трьох районів: Калинівського, Іллінецького та Тульчинського районів, а саме 18 сільських територіальних громадах. Мета проекту DesPro повністю співпадає з намаганням місцевих органів влади забезпечити надання результативних, ефективних та доступних за ціною послуг у сфері водопостачання, а також соціальних послуг, базуючись на принципах децентралізації.

Протягом 2007-09 р. р. у межах 1 та 2 раундів конкурсу проектів DESPRO загалом реалізовано у 3 цільових районах області: Тульчинському – 9 проектів, Калинівському – 6 проектів та Іллінецькому – 5 проектів.

Загалом, завдяки реалізації I Фази проекту DesPro в область залучено інвестицій на суму майже 4,5 млн.грн., з них ДесПро – 2,08 млн.грн., громадяни – 1,5 млн.грн., внесок бюджетів та інших джерел фінансування - 920 тис.грн., з яких в 2009 році з обласного бюджету на завершення реалізації проектів у Тульчинському та Іллінецькому районах виділено 170 тис.грн..

За результатами виконання I Фази проекту, протягом 2007-2009 років, у сільських територіальних громадах прокладено 47,2 кілометри водогону, замінено (встановлено) 13 насосів, відремонтовано (встановлено) 5 водонапірних веж, збудовано (відремонтовано) 7 свердловин загальною глибиною 198 метрів, забезпечено водою 530 сімей (домогосподарств) близько 1400 жителів.

Найбільшим досягненням під час реалізації проекту є не лише відновлення водопроводів та реконструкція водопровідних мереж, а й те, що побудована ціла система за якою територіальна громада несе повну відповідальність за обслуговування водопровідних мереж, формування тарифів на воду та ремонті роботи.

Окрім того сам проект є надзвичайно важливим не лише з технічної точки зору, але й навчальної, в рамках Despro проведені семінари-навчання для всіх громад та районних координаторів з питань підготовки, реалізації проектів та семінари з питань обрахунку тарифів на надання послуг з водопостачання.

Успішна реалізація проекту дозволила жителям отримати доступ до якісної води для особистого та господарського використання, повірити у власні сили і досягнути результат, який ще рік тому здавався неможливим.

II Фаза
У листопаді 2010 року пройшов конкурсний відбір проектів ІІ Фази реалізації Швейцарсько-українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO.

DESPRO має на меті забезпечення надання результативних, ефективних та доступних за ціною послуг у сфері водопостачання та у соціальній сфері в межах децентралізованих структур. Цільовими регіонами DESPRO є Автономна Республіка Крим (Бахчисарайський, Ленінський та Нижньогірський райони), Вінницька (Калинівський, Тульчинський та Іллінецький райони) та Сумська (Кролевецький, Конотопський та Роменський) області. Мета - сприяння покращенню якості та доступу населення сіл та селищ до послуг водопостачання шляхом впровадження децентралізованих механізмів надання послуг.

У Вінницькій області відібрано 10 проектів , а саме:

  • Іллінецький район – села Іллінецьке, Чортория, Россоховате, Городок;
  • Калинівський район – села Комунарівка, Нова Гребля, Черепашинці;
  • Тульчинський район – села Ганнопіль, Клебань, с. Суворівське.

Загальна вартість проектів 7 млн. 917 тис.грн., з яких 2,2 млн.грн. кошти Проекту DESPRO, інші кошти це внесок місцевих бюджетів та громад.

Кошти проекту DesPro можуть покривати до 60% від загальної вартості проекту. Решта – не менш як 40% від загальної вартості проекту – має покриватися фінансовим внеском організації-виконавця, організацій-співвиконавців (у тому числі місцевих бюджетів). При цьому розмір часток організації-виконавця та організацій-співвиконавців не регламентується. Сума фінансового внеску (гранту) проекту DesPro може становити до 240 тис. грн.

Також, в рамках 9-го обласного конкурсу розвитку територіальних громад в 2012 році на реалізацію проектів з водопостачання 6 із 12 територіальних громад Вінницької області шляхом конкурсного відбору отримали гранти від Проекту DESPRO загальною вартістю понад 1,3 млн.грн..

  • Тиврівський район - с. Урожайне, с. Лани;
  • Томашпільський район - с. Високе;
  • Піщанський район - с. Дмитрашівка;
  • Погребищенський район - с.Дзюньків;
  • Хмільницький район – с. Крижанівка.

Варто відмітити, що пріоритет надавався територіальним громадам, які не входять до 3-ох цільових районів Вінницької області, в яких Проект DESPRO працює вже не один рік. Це дало можливість іншим громадам отримати досвід роботи з міжнародними фондами і суттєво покращити якість водопостачання у своїй місцевості.

ІІІ фаза
5 грудня 2013 року в області було підписано Меморандум про взаєморозуміння і співробітництво між Швейцарсько-Українським проектом «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO, Вінницькою обласною державною адміністрацією та Вінницькою обласною Радою. Підписавши документ, області надано можливість розпочати реалізацію III фази проекту, яка триватиме протягом 2013-2017 років.

Так, протягом 1 кварталу 2014 року проведено конкурс та 6 із 14 територіальних громад Вінницької області визначено переможцями в рамках 11-го обласного конкурсу розвитку територіальних громад в 2014 році, на реалізацію проектів з водопостачання отримають гранти від Проекту DESPRO загальною вартістю 1,5 млн.грн..

В квітні 2014 році проведено навчання для територіальних громад-переможців Швейцарсько-Українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO щодо покращення водопостачання та заключено договори про співпрацю з 6 територіальними громадами, а саме: Павлівка (Погребищенський р-н), Красносілка (Бершадський р-н), Росоша (Липовецький р-н), Яришівка (Тивірвський р-н), Носівці (Гайсинський р-н), Гущинці (Калинівський р-н)). Загальна сума коштів, виділялася на реалізацію проектів зі сторони швейцарських партнерів близько 1,5 млн. грн. (до 250 тис. грн. в розрахунку на 1 громаду).

IV фаза
15 вересня 2014 року відбулося засідання Регіонального наглядового комітету області та Швейцарсько-українського проекту "Підтримка децентралізації в Україні" у Вінницькій області. Рішенням РНК оголошено спільний конкурс проектів DESPRO та Вінницької обласної Ради із впровадження/вдосконалення децентралізованої моделі водопостачання на рівні сільських громад Вінницької області щодо їх реалізації та фінансування у 2015 році.



Переглядів: 3844
Поширень: 0