Відповідний Меморандум про співпрацю 18 грудня підписали голова обласної державної адміністрації Анатолій Олійник та Регіональний представник Управління Верховного комісара ООН у справах біженців Олдріх Андрисек. У рамках такого співробітництва одноразові виплати отримають 512 родин переселенців (а це понад 1100 осіб) за трьома категоріями: багатодітні сім’ї, родини, в яких проживають люди з особливими потребами, та батьки-одинаки.

Вінниччина отримає 2,5 млн грн від Управління Верховного комісара ООН на підтримку переселенців

«Незважаючи на те, що нині Україна проходить у своїй історії дуже непростий період розвитку, ми на місцях намагаємося вживати максимальних заходів для оперативного реагування на виклики сьогодення. Перші 3 сім’ї переселенців з Криму прибули на Вінниччину в ніч з 3 на 4 березня, вже наступного дня ми створили оперативний штаб та розселили людей. З того часу розпочали оперативно приймати тих, хто змушений був залишити власні домівки. У рамках роботи координаційного штабу було вжито усіх необхідних заходів для прийому вимушених переселенців: на офіційних сайтах, у ЗМІ оприлюднена інформація про житло, яке місцеві органи влади, громадські організації можуть надати для проживання переміщених осіб. Ця база постійно оновлюється, і нею може скористатися кожен, хто має у цьому потребу», - повідомив у ході розмови голова обласної державної адміністрації Анатолій Олійник.

Регіональний представник Управління Верховного комісара ООН у справах біженців Олдріх Андрисек, у свою чергу зазначив, що ситуація, яка склалася на Україні, була неочікуваною, тому й готовність до цих подій сьогодні досить низька.

«Є чимало проблем з минулого періоду, накопичилось багато недоліків, і дуже важко вирішити державні проблеми, питання децентралізації та бюджетні питання в момент, коли наростають нові адміністративні та соціальні задачі, адже з’явилася зовсім нова група соціально незахищених людей», - зауважив Олдріх Андрисек. Водночас він відзначив позитивний досвід співпраці у цьому напрямку громадських організацій та органів влади, а також підкреслив: у вирішенні питань, пов’язаних з вимушеними переселенцями, Вінницька область може бути прикладом для інших регіонів, адже має для цього дуже хороше підґрунтя.

Найголовніше завдання сьогодні, наголосив Регіональний представник Агентства ООН у справах біженців - окрім тимчасового даху над головою та харчування - дати людям, які змушені були залишити власні домівки, надію на перспективу та сприяти їм у вирішенні питань працевлаштування та житлових проблем. «Ми будемо намагатися вам у цьому процесі допомогти», - запевнив Олдріх Андрисек.

Вінниччина отримає 2,5 млн грн від Управління Верховного комісара ООН на підтримку переселенців

Довідково:

Сьогодні на території Вінниччини проживають 7 956 осіб з Луганської та Донецької областей, а також 586 переселенців з Криму. 

Управління Верховного комісара ООН у справах біженців, відоме як Агентство ООН у справах біженців, створено 14 грудня 1950 року Генеральною Асамблеєю ООН. Управління має мандат спрямовувати та координувати міжнародні дії щодо захисту біженців та вирішення проблем, з якими вони зіштовхуються у всесвітньому масштабі. Головна мета Агентства полягає в гарантуванні прав та добробуту біженців.
В Україні Управління Верховного комісара ООН у справах біженців працює з березня 1994 року.



Переглядів: 3564
Поширень: 0