Закордонні фахівці допоможуть розробити фінансовий план реалізації регіональної стратегії, завдяки якому Вінниччина успішно конкуруватиме в конкурсному розподілі коштів для регіонів. Саме про це домовились голова облдержадміністрації Олександр Домбровський та керівник групи експертів проекту «Підтримка сталого регіонального розвитку» Таня Забуковец-Ковачич під час робочої зустрічі.

Проект Європейського Союзу з технічної допомоги “Підтримка сталого регіонального розвитку в Україні”, який координується українським урядом, розгортається в двох регіонах – Вінниччині та Криму. За словами експерту з регіонального розвитку Тані Забуковец, саме очільник Мінрегіонбуду Куйбіда наполіг на включенні до проекту Вінницької області. Вінниччина однією з перших в державі отримає регіональний операційний план – документ, який відповідатиме новим принципам державної регіональної політики, що викладені в відповідному законопроекті. Проект Закону України "Про засади державної регіональної політики» передбачає формування мережі фондів регіонального розвитку, звідки і надходитиме фінансування для місцевих проектів.

Операційний план не лише скоригує тактику реалізації регіональної стратегії в кризових умовах, а й фактично забезпечить області фінансовий план розвитку на три роки з послідовністю виконання найпріоритетніших завдань. Таня Забуковец зазначила, бюджет плану розраховується з тієї суми, яку Вінницька область теоретично б отримала з різних джерел фінансування на власний розвиток, плюс певний «запас» - резерв для участі різноманітних донорів. Стовідсоткове виконання цього плану моніторитиме спеціально створена Агенція регіонального розвитку. Схема ж отримання субвенції з центрального Національного фонду регіонального розвитку виглядає так: спочатку області беруть участь у своєрідному конкурсі регіональних проектів, оголошеному Мінрегіонбудом, а після визначення результатів гроші з Національного фонду безпосередньо надходять замовникові. У міністерстві вважають, що «це дозволить, з одного боку, сконцентрувати необхідні ресурси на пріоритетних напрямках регіонального розвитку, а з іншого боку, забезпечити цільове, ефективне та багаторазове (через фінансування шляхом надання кредитів) їх використання». Казну національного фонду наповнять переважно за рахунок спрямування 5% податку на прибуток підприємств. За прогнозами уряду, тільки у 2010 році завдяки цьому вдасться закумулювати близько 3,7 млрд. грн. на потреби регіонів.

Голова облдержадміністрації сподівається на реальні зміни у відносинах «центр-периферія» в контексті нової регіональної політики. Вінницька область має власну регіональну стратегію до 2015 року з чітко визначеними пріоритетами високотехнологічного інноваційного розвитку в промисловості та сільському господарстві, енергетиці, будівництві, рекреаційній галузі. Разом з тим, регіон відзначається найбільшою в країні кількістю сільських територіальних громад та розгалуженою бюджетною мережею, яка фактично «випиває усі соки» з бюджету. А область і так є дотаційною на 40%. Нові принципи побудови фінансових взаємовідносин між урядом та місцевою владою, на думку губернатора, знівелюють притаманну Києву «спокусу фінансові ресурси з регіонів забирати, а проблеми лишати» та нарешті відкине потребу регіональних керівників «їздити по столицях з простягнутою рукою». Тому робочу групу із розробки операційного плану Олександр Домбровський очолив з цілковитою готовністю.

Для довідки:
21 січня 2009 року Розпорядженням Кабінету Міністрів України утворено робочу групу з розроблення проекту Закону України «Про засади державної регіональної політики». У запропонованому проекті передбачено створення: системи фондів регіонального розвитку, яка складається з Національного фонду регіонального розвитку і 27 фондів розвитку регіонів; мережі агенцій регіонального розвитку.

Головним джерелом надходжень до Національного фонду Законом визначено спрямування до фонду 5 % податку на прибуток підприємств.

Прогнозні надходження до Національного фонду регіонального розвитку за рахунок спрямування до фонду 5 % податку на прибуток підприємств, таким чином, становитимуть: у 2010 році - 3694,91 млн. гривень, у 2011 році - 4113,04 млн. гривень, у 2012 році - 4976,6 млн. гривень.

За рахунок коштів фондів регіонального розвитку будуть фінансуватися, відповідно до Закону, довгострокові регіональні програми та проекти, що відповідають пріоритетам державної регіональної політики.


Переглядів: 3235
Поширень: 0