На необхідності розширення природно-заповідної мережі області акцентував голова облдержадміністрації на нараді з керівниками профільних управлінь.

Регіональна екологічна мережа Вінницької області через історично розвинене сільське господарство і як наслідок розорення земель залишає бажати кращого. Показник заповідності території області – один з найнижчих в державі – лише 1%, але й того досягли лише завдяки зусиллям останніх років. Голова облдержадміністрації Олександр Домбровський наполягає на жорсткій необхідності розвитку природно-охоронного фонду та земель історико-культурного призначення краю. 16 природно-охоронних проектів місцевого значення загальною площею 600 га уже готові до втілення в життя: залишилось лише отримати згоду депутатів на найближчому засіданні сесії облради. Разом з тим, територій з найвищим статусом – національного парку чи природного заповіднику – в області поки що немає. Відповіддю на історичну несправедливість має стати створення національного природного парку «Кармелюкове Поділля» у Чечельницькому районі і регіонального ландшафтного парку «Середнє Побужжя» та реалізація спільного молдово-українського екологічного проекту «Дністер», до якого ввійдуть новостворені ботанічні заказники «Лядівський» та «Нагорянський». Усе це передбачено регіональною програмою екологічної мережі Вінницької області до 2015 року.

Як стверджують в управлінні охорони навколишнього середовища у Вінницькій області, Указом Президента ініціативу щодо створення національного парку підтримано, втім питання досі не виноситься на засідання уряду. А це б дало Вінниччині 20 тис. га заповідних лісів з унікальною рослинністю, які б були захищені державою на найвищому рівні.

Губернатор вимагає від профільних управлінь чіткої концепції подальшого розвитку національної екологічної мережі, для чого, на його думку, необхідно провести повну інвентаризацію ділянок, потенційно придатних для заповідання. Сьогодні в області повним ходом іде процес встановлення меж існуючих природоохоронних територій. Для цього з обласного бюджету було виділено 900 тис. грн., обстежили кожний другий об’єкт. Керівник області ставить завдання завершити цю роботу повністю до 2010 року, фінансування влада забезпечить. Олександр Домбровський наголосив: «Орієнтуватися слід не на відсотки заповідності, а на потрібні області і наступним поколінням екологічні проекти »

Для довідки:
Показник «заповідності» в Україні лише 5%. Указами Президента України передбачено створення 43 нових національних природних парків, розширення території 9 об`єктів природно-заповідного фонду.

У Вінницькій області нараховується 344 території та об’єкти природно-охоронного фонду загальною площею 27,6 тис. га. У 2008 році до заповідання включили понад 3 тис. га, у 2009 – близько 200 га («Лядівський» та «Нагорянський» заказники Могилів-Подільського району ).


Переглядів: 4456
Поширень: 0