П’ятдесят сьоме засідання Спільної українсько-молдавської демаркаційної комісії розпочалося 20 січня у Вінниці. Протягом трьох днів комісія планує обговорити План демаркації державного кордону на 2015 рік, продовжити підготовку підсумкових документів, аби цьогоріч завершити польовий етап демаркації спільного українсько-молдавського кордону.

Українську делегацію очолював Представник України з договірно-правового оформлення державного кордону, посол з особливих доручень МЗС України Леонід Осаволюк, молдовську – заступник начальника Департаменту Прикордонної служби Міністерства внутрішніх справ Республіки Молдова Валентин Федоров.

Привітав членів спільної українсько-молдавської демаркаційної комісії голова облдержадміністрації Анатолій Олійник. За його словами, Демаркаційна комісія перебуває на Вінниччині вдруге. Торік комісія тільки розпочинала діяльність щодо правового оформлення державного кордону.

В 2015 році планується завершити польові демаркаційні роботи на кордоні з Молдовою

"Сьогодні Вінниччина є своєрідною платформою, де проходить дуже важлива для кожної країни робота. Адже та держава, яка здобуває незалежність, в першу чергу, зацікавлена у визначенні своїх кордонів. До того ж, переважна більшість війн починалися із-за спірних питань щодо меж територій, – зазначив Анатолій Олійник. – Все що пов’язано з роботою, яку проводить Спільна українсько-молдавська демаркаційна комісія – це історична подія. Я переконаний, що Молдова і Україна, це дві дружні країни, два братні народи. Тому, не дивлячись на проблеми, що нині існують на спільному кордоні, усі питання будуть узгоджені до кінця з користю для обох країн».

В 2015 році планується завершити польові демаркаційні роботи на кордоні з Молдовою

Варто відзначити, що в межах Вінницької області демаркацію вже завершено. Встановлено 340 прикордонних знаків, з яких 94 основних, а 246 проміжних.

Для довідки :

29 січня 2010 року у с. Велика Кісниця Ямпільського району Вінницької області відбулось урочисте відкриття першого проміжного прикордонного знаку на центральній ділянці українсько-молдавського кордону, що ознаменувало започаткування завершального етапу облаштування та договірно-правового оформлення українсько-молдовської прикордонної території. В урочистій церемонії взяли участь Міністр закордонних справ України та Міністр закордонних справ та європейської інтеграції Республіки Молдова.



Переглядів: 3587
Поширень: 0