У Немирові повалений пам\'ятник Леніну продали. Тепер із цим скандальним продажем розбираються правоохоронці.

Пам\'ятник Леніну у Немирові зняли 21 лютого 2014 року. Тоді пізно ввечері на площі зібралися кілька десятків людей і за допомогою мотузок й автівок - скинули пам\'ятник. Ніч повалений ідол пролежав на площі, а вранці міський голова розпорядився переправити його на територію Немирівського комунсервісу. Там він пролежав аж до кінця року. У грудні депутати міськради вирішили продати його як металобрухт. Переробне підприємство заплатило за нього більше 45-ти тисяч гривень. Суму вважають цілком прийнятною.

Ленін

- Самий пам\'ятник облаштований був чи смолою, чи якимось спеціальним покриттям, в середині - пісок, залишки від розчину, тобто, скоріш за все, це від форми. Прийняли його як метал, - розповів Ігор Колісник, керівник Немирівського комбінату комунальних підприємств.

Утім, депутати такою вартістю Ілліча обурені. Кажуть: статуя була з чистої латуні.

- Я думаю, у 72 році, коли панував комуністичний режим, щоб хтось вилив пам\'ятник Леніна з якимись домішками, то зробили б з нього домішки, - пояснює Василь Доля, депутат Немирівської міськради.

Питання викликала і вага пам\'ятника - близько двох тонн. Депутати і це ставлять під сумнів. Депутат міськради Олександр Грицун каже, що, зі слів кранівника, який його (пам\'ятник - Ред.) вантажив, приблизна вага монумента - п\'ять тисяч кілограмів.

Заступник міського голови Немирова всі звинувачення відкидає і наполягає, що пам\'ятник був нічийним, а на виручені кошти сплатять борги комунального підприємства із зарплатні.

- Пам\'ятник взагалі не був ніде на балансі, ні в райраді, ні в міській раді, - зазначає Михайло Кременюк, заступник Немирівського міського голови. - Тобто він як нічийний, значить, він - територіальної громади як-ні-як, тому вирішили його реалізувати.

Утім місцеві депутати звернулися до міліції. Там уже розпочали кримінальне провадження, призначили низку експертиз.

- Є дуже багато запитань в цій історії, - пояснює Василь Максимчук, начальник Немирівського райвідділу міліції. - Зокрема, закономірність реалізації цього об\'єкта. У нас є дуже багато питань щодо його реальної ваги і до реальної вартості.

Як просуватиметься розслідування у справі продажу "немирівського Леніна", "Місто" за цим стежитиме. Між тим, як з\'ясувалось, Немирів - не єдиний райцентр, який знайшов предметне і корисне застосування поваленому пам\'ятнику Іллічу.

Ленін. Фото з Інтернету

Так, у Тульчині і Погребищі монументи переплавили на пам\'ятники Небесній Сотні.

В Іллінцях пам\'ятник продали, так само як і Немирові. Однак, куди витратили гроші, у цьому райцентрі не зізнаються. Кажуть - це їхня внутрішня справа.

- Пам\'ятник Леніна ми продали, зробили все колегіально, зі всіма підписами. Це було організовано і зроблено громадою, але це наша внутрішня справа, - розповів керівник громадської організації "Іллінці - наше місто" Олег Кружільний.

У Вороновиці залишки Леніна покращили дороги. Селищний голова Віктор Стецький розповів, що пам\'ятник після падіння розсипався і тому його подрібнили і відремонтували дороги.

А от у Крижополі пам\'ятник Леніну законсервований на території КП "Крижопількомунсервіс". Що з ним буде далі, вирішить громада, каже керівник цього підприємства Василь Колодій.

Міські ради Хмільника і Гайсина щодо повалених пам\'ятників поки не мають ніяких планів, окрім зберігання монументів.

У Козятині майже нічого не залишилось від пам\'ятника. Міський голова Олександр Гвелесіані повідомив, що пам\'ятник був розбитий вщент, тому його вивезли на територію КП "Відродження", а з часом люди його розібрали.

Де поділись їхні повалені пам\'ятники Леніну, не можуть сказати у міських радах Жмеринки і Калинівки, а також у селищній раді Стрижавки.

У Томашполі, як з\'ясувалось, пам\'ятник Леніну демонтовували двічі.

- У 2013 році у нас був створений парк, в якому ми зробили постамент Леніну, нам вдалось знайти ще один маленький його пам\'ятник, який також поставили біля постаменту. Це все було зроблено для того, щоб діти знали нашу історію і бачили її представників, - пояснив селищний голова Томашполя Валерій Немировський. - Але у 2014 році пам\'ятник було повалено. Зараз він на складі Комунального підприємства.

До слова, торік в Україні під час "ленінопаду" найактивніше монументи творцю тоталітарної системи СРСР падали на Хмельниччині і на Вінниччині. …А щодо Немирова і скандального продажу пам\'ятника, то згадати, як він виглядав, можна з фотографії на головній сторінці сайту міської ради - пам\'ятник-то на центральній площі зняли, а от світлину не замінили.

Довідка "Міста"
На момент розпаду Радянського Союзу в Україні було 5500 пам\'ятників Леніну. За інформацією прес-служби Українського інституту національної пам\'яті, за 2014 рік в Україні демонтували 504 пам\'ятники Володимиру Леніну. За підрахунками Українського інституту національної пам\'яті на сьогодні в Україні залишається ще понад 1700 пам\'ятників Леніну. Знесені пам\'ятники Леніну в усіх обласних центрах, окрім Запоріжжя, Донецька, Луганська і Сімферополя.

За інформацією прес-служби Українського інституту національної пам\'яті, серед лідерів "ленінопаду" - Хмельницька і Вінницька області.

На Вінниччині, за даними Вінницького обкому КПУ, які надали "Місту" у лютому 2014 року, у 33-ох районах Вінницької області налічувалося 142 пам\'ятники Леніну. Також торік на ранок 25 лютого вінницькі комуністи зафіксували 25 зруйнуваних пам\'ятників.



Переглядів: 5542
Поширень: 0