Під головуванням керівника Вінниччини Валерія Коровія 28 квітня відбулося засідання регіональної комісії з оцінки та забезпечення проведення конкурсного відбору інвестиційних програм, що можуть реалізовуватися за рахунок коштів державного фонду регіонального розвитку. Участь у зібранні взяли також народний депутат України Руслан Демчак та помічники народних депутатів України Олексія Порошенка та Івана Мельничука.

Відкриваючи роботу засідання, голова обласної державної адміністрації зауважив, що конкурс проектів, які можуть фінансуватися коштом державного фонду регіонального розвитку, тривав до 16 квітня. Територіальні громади надали необхідні пакети документів, і тепер справа за регіональною комісією. «Ми повинні розглянути всі ці заявки до 1 травня, підготувати пропозиції і спрямувати їх на розгляд до Мінрегіонбуду, де також створена профільна комісія, яка узгоджуватиме ці питання. Кінцеве рішення має бути прийнято до 1 червня. Це має принципово важливе значення, тому що дуже важливо, щоб уже влітку можна було розпочати комплекс відповідних робіт», - зазначив очільник регіону Валерій Коровій. Відтак наголосив, що необхідно дати стимули для розвитку по всіх територіях області.

Про зміни у законодавчому полі та особливості цьогорічної співпраці з державним фондом регіонального розвитку членів комісії інформував перший заступник голови облдержадміністрації Андрій Гижко. Так, якщо в попередні роки зазначений Фонд вимагав лише наявності проектно-кошторисної документації, то з 2015 року кожна територіальна громада разом із заявкою на участь в конкурсному відборі має аргументувати, чому саме цей проект сприятиме розвитку.

Валерій Коровій: «Ми повинні дати стимул для регіонального розвитку по всіх територіях області»

«Положення про Фонд затверджено лише в квітні відповідною Постановою КМУ, тому в 2015 році Уряд дозволив спрощену процедуру, за якої критеріям інвестиційної привабливості приділятиметься не настільки велика увага. Водночас і Верховна Рада, і Кабінет Міністрів України розглядатимуть пропозиції терміном відразу на два роки: 2015-й і 2016-й. Таким чином ми переходимо на 2-річну перспективу та 3-річне планування, як це відбувається в країнах Євросоюзу. Це закладає певні стимули для територіальних громад, щоб зважено підходити до того, які саме об’єкти пропонувати на конкурсний відбір», - підкреслив Андрій Гижко.

Перший заступник голови ОДА також акцентував увагу на пріоритетах при відборі проектів, виписаних у відповідній Постанові КМУ та наказі Мінрегіонбуду. Це, насамперед, розрахунок по кредиторській заборгованості за попередні роки, першочергове фінансування проектів-переможців Всеукраїнського конкурсу територіальних громад у 2012 та 2013 роках, а також тих проектів, що спрямовані на співробітництво і об’єднання громад.

Валерій Коровій: «Ми повинні дати стимул для регіонального розвитку по всіх територіях області»

За словами Андрія Гижка, у поточному році державний фонд регіонального розвитку становить 3 млрд. гривень. Вінницькій області на 2015 рік виділено 153 млн. 760 тисяч гривень, на конкурсний же відбір подано 72 заявки загальною сумою понад 250 млн. гривень. Водночас на 2016 рік територіальними громадами регіону подано 52 заявки теж на майже 250 млн. гривень, тоді як за попереднім алгоритмом для Вінниччини на наступний рік закладено кошти у сумі 222 млн. 31 тисяча гривень.

Учасники засідання розглянули перелік об’єктів, запропонованих до фінансування за кошти державного фонду регіонального розвитку, детально обговоривши окремі позиції. Відтак вирішили прийняти за основу озвучений перелік проектів, опрацювавши пропозиції, що надійшли під час засідання, і по узгодженню остаточного списку спрямувати його на розгляд відповідної комісії Мінрегіонбуду.



Переглядів: 3575
Поширень: 0