Про зміни у законодавстві щодо надання у користування на умовах оренди водних об’єктів області, поінформувала представників ЗМІ начальник відділу водних об’єктів БУВР Південного Бугу Наталія Бедзь під час прес-конференції, яка відбулась 27 травня.

«Вінницька область є лідером серед інших областей України за кількістю штучних водних об’єктів,- повідомила Наталія Бедзь.- За даними інвентаризації, в області нараховується 5341 ставок та 52 водосховища. На даний час за укладеними договорами оренди землі під водними об’єктами здійснюється користування близько 1700 водними об’єктами».

Проте, як зауважила посадовець, згідно вимог ст. 51 Водного кодексу України для користування саме водним об’єктом, а не землею, зайнятою ним, необхідно укладати договір оренди водного об’єкта. Так, на даний час в області укладено договорів оренди водних об’єктів лише на 615 ставків. Тобто решта ставків використовуються без належного оформлення документів.

З 01.07.2013 набрав чинності Закон України «Про аквакультуру», прикінцеві положення якого, зокрема статтю 51 Водного кодексу України, викладено у новій редакції. Тепер передбачено укладання єдиного договору оренди земельної ділянки із водним об’єктом.

З урахуванням змін у законодавстві, Басейновим управлінням спільно із усіма зацікавленими суб’єктами владних повноважень і громадськістю було розроблено Методичні рекомендації з надання у користування на умовах оренди водних об’єктів, які були затвердженні розпорядженням Голови облдержадміністрації від 07.10.2013 № 427.

Вінницька область є лідером серед інших областей України за кількістю штучних водних об’єктів

«Варто наголосити,- підкреслила Наталія Бедзь,- що Вінницька область єдина серед усіх інших областей України віднеслась лояльно до тих користувачів ставків, які використовували водойми лише на підставі договору оренди землі, надавши їм право укласти договір оренди водного об’єкта без аукціону. В інших областях з внесенням змін до Водного кодексу України, було анульовано усі діючі до цього договори оренди водних об’єктів і водойми надаються у користування лише шляхом проведення аукціонів, не залежно від того чи перебував раніше цей об’єкт в оренді».

Врегулювавши питання щодо оформлення права користування водним об’єктом, при уже існуючому договорі оренди землі, (п. 4 розпорядженням від 07.10.2013 № 427), користувачам ставків було значно спрощено процедуру оформлення права користування водними об’єктами. При цьому, орендарі земель не поспішають оформляти договори оренди водних об’єктів, продовжуючи їх самовільно використовувати на підставі лише договору оренди землі.

Наталія Бедзь також наголосила, що і старі договори оренди водних об’єктів, і нові, передбачають обов’язок орендаря сплачувати орендну плату до відповідного бюджету. У 2015 році кошти за оренду спрямовуються до місцевих бюджетів, до яких надійшло з початку 40 тис. грн., що на 17 тис. грн. менше у порівнянні із відповідним періодом 2014 року.

Оскільки БУВР Південного Бугу уповноважене на здійснення контролю за надходженням цього платежу, то в разі наявності у орендаря заборгованості по орендній платі, Басейнове управління буде виставляти претензії орендарям та вносити подання до орендодавця про розірвання договору оренди.



Переглядів: 3103
Поширень: 0