Цього року, на Вінниччині планують оздоровити понад 86 тисяч хлопчиків та дівчаток. Це 50 відсотків від загальної кількості дітей шкільного віку, з них 82,6 тисяч – відносяться до пільгових категорій. Про це повідомила заступник начальника управління у справах сім’ї, молоді та спорту ОДА Наталя Заболотна.

«Стовідсотково планується оздоровленням охопити дітей-сиріт, дітей- позбавлених батьківського піклування, безпритульних та бездоглядних дітей та дітей, батьки яких загинули від нещасних випадків на виробництві чи під час виконання службових обов’язків. На рівні 70% заплановано оздоровлення дітей з багатодітних та малозабезпечених сімей, дітей-інвалідів, дітей, які перебувають на диспансерному обліку, талановитих та обдарованих дітей» – наголосила Наталя Заболотна.

Цьогоріч у літніх таборах і санаторіях Вінницької області планують оздоровити понад 86 тисяч дітей

Також цьогоріч планується оздоровлення 20 дітей, батьки яких загинули на Донбасі, 348 хлопчиків та дівчаток, батьки яких постраждали або беруть участь в АТО (це кількість дітей, близькі яких станом на 5 червня звернулись до відповідних структурних підрозділів виконавчої влади на місцях щодо літнього відпочинку дітей).

Крім того, у таборах та санаторіях краю планується оздоровити 750 дітей з внутрішньо переміщених родин та 300 дітей із Донецької та Луганської областей. «З 14 червня по 4 липня у дитячому оздоровчому комплексі ім.Загурного (с. Клекотина Шаргородського району) відпочиватимуть 37 дітей та 2 супроводжувачів із Старобільського району Луганської області. Кошти на дані цілі виділені з обласного бюджету» – зауважила Наталя Заболотна.

Цьогоріч у літніх таборах і санаторіях Вінницької області планують оздоровити понад 86 тисяч дітей

За словами Наталі Заболотної, управління у справах сім’ї, молоді та спорту облдержадміністрації протягом всього року здійснює направлення дітей області на оздоровлення в УДЦ «Молода гвардія» відповідно до доведеного розподілу путівок. Так, з початку цього року у «Молодій гвардії» оздоровлено 112 дітей, з яких 76 - це діти-сироти, що становить майже 68 відсотків від усіх направлених у цей заклад дітей.

За оперативними даними, влітку в області працюватимуть 3 стаціонарних оздоровчих заклади. Окрім цього послуги для відпочинку надаватимуть 203 табори з денним перебуванням при загальноосвітніх навчальних закладах області. Також діятиме 3 наметових містечок та 1 – праці і відпочинку. Також, як запевнила Наталя Заболотна, реалізовуватиметься на Вінниччині і ініційований цьогоріч Міністерством освіти і науки України новий проект – літні мовні табори. Їх головне завдання — якісне вивчення іноземних мов і популяризація європейської інтеграції України. Нині такі табори уже створені у м.Вінниця та Барському районі.

Цьогоріч у літніх таборах і санаторіях Вінницької області планують оздоровити понад 86 тисяч дітей

Водночас заступник управління у справах сім’ї, молоді і спорту ОДА Наталя Заболотна наголосила, що цьогорічна літня оздоровча кампанія відбувається в непростих умовах. Існує кілька додаткових викликів, які є «новими», з точки зору як підготовки, так і проведення оздоровлення дітей влітку 2015 року. «Це, зокрема, відсутність фінансування на оздоровлення, яке надавалось Фондом соціального страхування від тимчасової втрати працездатності (більше 8 млн грн. у 2014 році). Також,скасування пільг для IV категорії дітей, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, у т.ч. на щорічне безоплатне забезпечення потерпілих дітей путівками на оздоровлення строком до двох місяців. Ну і звичайно, поява «нової» пільгової категорії дітей - це «діти, переміщені з тимчасово окупованих територій або районів проведення антитерористичної операції» та «діти, учасників бойових дій», що потребує термінового законодавчого врегулювання» – зазначила Наталя Заболотна.

Що ж стосується фінансування оздоровчої кампанії, то, за словами Наталі Заболотної, попри усі фінансові труднощі з обласного бюджету у 2015 році виділено майже на 2 млн. грн. більше у порівнянні з минулим роком: «Водночас, за оперативними даними із бюджетів районних, міських, сільських та селищних рад на зазначені вище заходи виділено менше на 5,1 млн грн.»

Цьогоріч у літніх таборах і санаторіях Вінницької області планують оздоровити понад 86 тисяч дітей

Валерій Коровій наголосив, що фінансування оздоровчої компанії місцевими бюджетами має бути збільшене. «Цьогоріч, в рамках бюджетної децентралізації, обласний бюджет зменшився на 59 мільйонів. Однак, нам вдалося збільшити кошти на оздоровчу кампанію майже на 2 мільйони. Тоді, як бюджети базових рад збільшилися, а на оздоровлення та відпочинок дітей виділили 8,8 мільйонів гривень, тоді, як в минулому році ця сума становила понад 14 мільйонів гривень. Тож нині повинні максимум докласти зусиль, аби дану диспропорцію ліквідувати» – підкреслив Валерій Коровій.



Переглядів: 3452
Поширень: 0