17 липня в області відбулося урочисте підписання документів про передачу двох храмових споруд з державної власності у власність релігійних громад. Так, храми Святого Архістратига Михаїла Української Православної Церкви Київського Патріархату, що у с.Новофастів Погребищенського району та Святого апостола Іоанна Богослова Української Православної Церкви с. Гавришівка Вінницького району повернуто у власність місцевих релігійних громад.

З нагоди такої події до храму, що у с. Гавришівка завітали голова обласної державної адміністрації Валерій Коровій та митрополит Вінницький і Барський Симеон.

Звертаючись до вірян, Владика відзначив, що нині за сприяння обласної влади релігійні споруди, які свого часу були забрані у Церкви і громад, знову повертаються у їхню власність. «Ми прибули до цього храму, щоб звершити історично справедливу місію. Були непрості роки, коли храми руйнувалися та забиралися. Але, як сказано у Євангелії, був час розкидати каміння і прийшов час його збирати», - зауважив митрополит Симеон.

Ще два храми на Вінниччині стали власністю місцевих релігійних громад

В свою чергу голова облдержадміністрації Валерій Коровій зауважив, що партнерські стосунки між державою та церквою – об’єктивна модель сучасності. Саме за цією концепцією обласне керівництво будує стосунки із релігійними громадами.

Ще два храми на Вінниччині стали власністю місцевих релігійних громад

«В такий непростий для країни час об’єднання громад має дуже важливе значення, тому що в храмі як ніде відчуваєш таке поєднання духовності, державності і патріотизму. Як голова облдержадміністрації, розумію, що можливо це формальний крок, але це має дуже важливе символічне значення, тому що це є відтворення тієї справедливості , яка була втрачена в 1927 році , коли забиралися всі культові споруди в так звану державну власність. В контексті пошуку загального суспільного компромісу, громадського миру, який дуже потрібен нашій країні, ми цю роботу будемо продовжувати. Повернення церковного майна є принциповим обов’язком держави, запорукою збереження спокою в релігійному середовищі» – зауважив Валерій Коровій.

Відтак безпосередньо у храмі було здійснено офіційну процедуру підписання договору передачі майна та закріплення його відповідними печатками.

Ще два храми на Вінниччині стали власністю місцевих релігійних громад

Прихожани храмів переконані: те, що церква стала надбанням громади, не інакше, як промисел Божий і доказ його любові. В обох храмах уже понад 150 років звершується свята літургія, намолені стіни і щира віра прихожан зробили свій внесок у процес релігійного відродження України.

До речі, лише протягом 2015 року уже повернено у власність громад 26 храмових будівель, що були націоналізовані радянською владою.



Переглядів: 4558
Поширень: 0