Проект з розширення потужностей Дністровської гідроакумулюючої елекростанції покликаний забезпечити державі - енергетичну безпеку, а мешканцям прилеглих територій — необхідну інфраструктуру. Хоча ГАЕС розміщена на території сусідньої Чернівецької області, Вінниччина теж задіяна в реалізації проекту. Про це зазначив під час робочої поїздки на станцію голова облдержадміністрації Валерій Коровій.

Відтак, він разом із керівництвом Мурованокуриловецького району, що межує з потужностями ГАЕС приїхав на перемовини з дирекцією станції про сприяння у ремонті місцевих доріг. Оскільки проект з будівництва ГАЕС - державний, затверджений на рівні Кабміну, то розпоряджатися коштами на власний розсуд керівництво ГАЕС не може, але є певні речі, передбачені проектом, на які можна виділяти гроші.

Обласна влада домовлятиметься із Дністровською ГЕС про ремонт доріг в Муркуриловецькому районі

«Одна із частин розвитку проекту була пов’язана з будівництвом нової підстанції в районі м.Бар. Вона проходила по двох суміжних районах – Барському та Мурованокуриловецькому. Система працює, на сьогодні в нас є багато спільних викликів. Мова йде про те, що завершується будівництво першої черги, але є можливість побудувати ще 4 агрегати, але для цього потрібно знову ж таки, будувати по нашій стороні лінію 750кВТ. Зрозуміло, що виділити кошти на ремонт - непросто, це залежить від багатьох позицій, але ми прагнемо до конструктивного діалогу в даному напрямку. Ми дивимось у завтрашній день: для розвитку проекту потрібно буде на території Вінницької області будувати 750 кВт підстанцію. Щоб були союзники, ми повинні рухатись в цьому напрямку» - наголосив голова облдержадміністрації Валерій Коровій.

Обласна влада домовлятиметься із Дністровською ГЕС про ремонт доріг в Муркуриловецькому районі

Варто зазначити, що у минулому році ГАЕС вже допомогла мурованокуриловецьким громадам, виділивши понад 50 мільйонів гривень на будівництво майже 30 кілометрів дороги від водосховища до райцентру. Нині найбільша проблема — відрізок шляху від Мурованих Курилівців до села Перекоренці, що веде до Могилів-Подільської траси. Власне обласна влада спільно з районною на нього і шукають 8 мільйонів гривень. За словами керівника дирекції з будівництва Василя Суботи результати перемовин можуть бути позитивними для Мурованокуриловецького району. Адже є певні заходи при будівництві такого об’єкту, які прописані в проекті. «Це і будівництво доріг, це переселення людей, виплата компенсацій за зайняті земельні ділянки – це також передбачено в проекті» - наголосив Василь Субота.

Обласна влада домовлятиметься із Дністровською ГЕС про ремонт доріг в Муркуриловецькому районі

За словами голови райдержадміністрації Сергія Ладана, Мурованокуриловецький район має усі шанси стати рекреаційною зоною. Тим більше, потенціал краю, зокрема цілющі мінеральні води, мальовнича природа та водосховище площею понад 300 гектарів, де можна розгорнути оздоровчі заклади сприяють цьому. Розв'язання “дорожньої” проблеми впевнений Сергій Ладан, може суттєво наблизити таку перспективу.

Обласна влада домовлятиметься із Дністровською ГЕС про ремонт доріг в Муркуриловецькому районі

Дністровська ГАЕС — одна з найбільших у Європі гідроакумулювальних електростанцій. Нині працюють два потужні гідроагрегати, цього року планується запустити третій. Наразі на ГАЕС кипить робота: задіяна надпотужна техніка. За словами заступника директора з капітального будівництва філії “Дирекція з будівництва Дністровсько ГАЕС” Романа Михайловського, потужність одного агрегата в генераторному режимі 324 МВ. Коли працюватиме три – буде 972 МВ. Це майже один атомний блок.



Переглядів: 4593
Поширень: 0