Організаторами заходу виступили Клуб ділових людей (КДЛ), ПП «Господарчий дім» ВОВТ «Україна–Польща» та МГО «Україна–Польща–Німеччина».

За круглим столом зібралися бізнесмени та представники влади аби обговорити питання спільних інвестиційних проектів України та Польщі, можливостей та принципів ведення господарської діяльності, проблем податкового, трудового, валютного законодавства тощо.

Головними доповідачами на заході виступили в. о. начальника управління міжнародного співробітництва та євроінтеграції Вінницької облдержадміністрації Володимир Мережко, радник посла, керівник відділу сприяння торгівлі та інвестиціям при Посольстві Республіки Польща Анджей Грабовські, президент Міжнародного союзу польських підприємців в Україні Єжи Конік. Окрім них у засіданні взяли участь понад 20 представників різних сфер бізнесу.

Представляючи позицію обласної влади щодо польсько-української економічної співпраці, Володимир Мережко акцентував увагу на співробітництві Вінниччини з окремими регіонами Польщі. У своєму виступі він зазначив, що Вінниччина має півстолітню історію партнерства із Сьвєнтокшиським (колишнім Келецьким воєводством) Республіки Польща: щорічно Вінниччина і Сьвєнтокшиськ підписують угоду про спільну діяльність протягом року, а також разом працюють над стратегічними проектами, вигідними для обох регіонів. Наприклад, як зазначив Володимир Мережко, на сьогодні обговорюється питання відкриття автобусного маршруту «Вінниця–Кельце», а також за його словами, Польща входить в трійку країн, з якими Вінницька область має найтісніші економічні зв’язки та найбільший товарообіг.

Представник посольства Республіки Польща Анджей Грабовські презентував присутнім відділ сприяння торгівлі та інвестиціям, який діє при посольстві. Він також спрогнозував розвиток українсько-польських бізнес-відносин в разі успішного політичного, економічного та правового клімату, а також назвав фактори, які можуть завадити такій співпраці. Анджей Грабовські наголосив на тому, що польські інвестиції можуть зменшитися в Україні, якщо не буде повертатися ПДВ підприємцям, не буде врегульована діяльність контролюючих органів, буде жорстке втручання держави у приватний бізнес, а також не припиниться корупція та хабарництво.

Разом з тим польський гість наголосив, що, попри все, Україна ніколи не втратить своєї інвестиційної привабливості для Польщі. «Просто треба наші загальнолюдські стосунки перенести на бізнесові», – сказав радник посла.

По завершенні круглого столу члени Клубу ділових людей домовилися, що засідання із даної тематики відбуватимуться не рідше одного разу в три місяці.

Також того дня Клуб ділових людей поповнився новобранцями, які позитивно оцінили роботу Клубу і його можливості.


Переглядів: 3670
Поширень: 0