— Єдина проблема: Кабмін обіцяв погасити різницю тарифів, але й досі цього не зробив. До нового року проблем з опаленням і газом не повинно бути. Як буде далі, залежить і від політичної ситуації в державі, і від договору із ”Нафтогазом”.

Протягом місяця мають прокласти газову трубу від мікрорайону Вишенька до приміських сіл Зарванці та Якушинці. Чи не знизиться тиск газу через це в мікрорайоні?

— Ці два села досі лишаються без газу, хоча розташовані недалеко від Вінниці. Газ людям обіцяють багато років, але й досі жителі сіл палять груби або гріються електрокотлами. Щоб завершити проект газифікації, потрібно понад 13 мільйонів гривень. Тому вирішили прокласти трубу від Вишеньок. Проект газифікації ”Зарванці–Якушинці” прорахований фахівцями. Це не вплине на тиск газу в житловому мікрорайоні Вінниці. Для того, щоб Вишенька взагалі не відчула змін, на головній газорозподільній станції N39 у Сабарові поставлять потужніші регулятори.

Чи готове місто Могилів-Подільський до опалювального сезону?

— Керівники міста звітують, що готові. Правда, облдержадміністрація надала кошти для підготовки. Зазвичай, опалювальний сезон у цьому місті розпочинається на місяць пізніше, ніж по всій області. Це пов’язано із більш високою температурою повітря. Місто розташоване південніше.

Невеличкі міста, такі як Хмільник і Жмеринка, переходять на індивідуальне опалення. Чи планують у Вінниці відмовлятися від централізованого опалення?


— Заборонено від’єднуватися від системи централізованого опалення. Як на мене, це правильно. Багатоквартирні будинки не розраховані на індивідуальне опалення. До того ж нема людей, які будуть обслуговувати ті котли. Доки котел новий — усе добре, а як щось станеться, як людина його неправильно включить, хто за це буде відповідати? Вихлопні труби в тих котлів виходять просто над форточками. Знову ж, доки котли нові, ще нічого, але хто буде перевіряти рівень вихлопного газу через кілька років? Вийде так, що я відкрию форточку, щоб подихати свіжим повітрям. А буду вдихати вихлопний газ із котла сусідів. Міста повинні мати тільки централізоване опалення. Потрібно в котельнях ставити сучасніші економні котли. Цим зменшиться потреба газу, відповідно знизиться тариф.

Як ставитесь до альтернативних видів опалення?

— Там, де це можливо, їх безперечно потрібно використовувати. Але знову ж, коли йдеться про котельню, яка розміщена в центрі Вінниці й хоче переходити, наприклад на солому, то це — абсурд. Треба все робити з розумом.


Переглядів: 3840
Поширень: 0