Обласна влада планує повернути центральні районні лікарні у власність районів. Про можливість такого кроку голова обласної державної адміністрації Валерій Коровій повідомив під час зустрічі з колективами Шаргородської районної лікарні та центру первинної медико-санітарної допомоги.

За словами керівника Вінниччини, коли розпочиналась реформа, було виокремлено три рівні медичної допомоги, тоді ж таки галузеві заклади вторинної ланки – центральні районні лікарні - передано на обласний бюджет. 

На початку ж поточного року реформа свого продовження не отримала, а кошти на фінансування районних лікарень як цільова субвенція на охорону здоров’я почали надходити знову на рівень районів, тоді як власне заклади залишились у підпорядкуванні області. Відтак райони змушені тепер передавати кошти, передбачені для ЦРЛ, на обласний рівень, аби регіон профінансував ці заклади.

Центральні районні лікарні можуть повернути у власність районів

«Медична реформа, яка реалізовувалася як пілотний проект в декількох областях, на сьогодні просто зупинилася. Тому зараз ми роздумуємо над тим, в якому напрямку розвивати галузь охорони здоров’я загалом, і визначаємо параметри нашого руху далі, - відзначив Валерій Коровій. - З точки зору управління це надзвичайно складний процес. Тому на сьогодні прийнято попереднє рішення, і швидше за все, разом з ресурсом, що йде на районний рівень, ми будемо вимушені повернути в район як власність колишні центральні районні лікарні». 

Центральні районні лікарні можуть повернути у власність районів

Такий крок є виправданим, адже в результаті бюджетної децентралізації фінансовий ресурс на місцевому рівні істотно збільшився, а область таким чином зможе приділити належну увагу медичним закладам третинного рівня.  «На сьогодні на третьому рівні накопичилась величезна маса проблем –протягом останніх 5 років жодної гривні не пішло на придбання обладнання», - зазначив Валерій Коровій. Крім того,  у травні 2017 року обласна клінічна лікарня ім. Пирогова відзначатиме 100-літній ювілей, відтак розроблено відповідну програму і є плани протягом найближчих півтора року інвестувати серйозний фінансовий ресурс для модернізації цього закладу.

Під час відвідин Шаргородської центральної лікарні голова облдержадміністрації також оглянув матеріально-технічну базу медичної установи, зокрема капітально відремонтований цьогоріч за кошти обласного бюджету харчоблок лікарні, та ознайомився з упровадженими в закладі енергозберігаючими технологіями.

Центральні районні лікарні можуть повернути у власність районів

Допоміжний твердопаливний котел, за словами керівника Шаргородської РДА Михайла Попова, дасть змогу зекономити 2/3 газу, що використовує медичний заклад. А зважаючи, що район має місцеві джерела твердого палива, економічний ефект очікується досить таки потужний. «Більше того, таких проектів по району в нас шість. Ми всю культуру перевели повністю на альтернативні види палива. По медицині є дві амбулаторії, які також хочемо перевести. У сфері освіти теж є таких 5 проектів. І за рахунок усіх цих напрацювань район зменшить використання газу на 50 %», - відзначив Михайло Попов.



Переглядів: 3481
Поширень: 0