За словами О.Домбровського тільки місто Вінниця нині щойно переступило епідемічний поріг - 115, 9 захворівших осіб при стандартному порозі – 115,2. В цілому ж ситуація із грипом загалом по області втричі нижча від епідемічного порогу. На сьогодні смертельних випадків через грип на Вінниччині не зафіксовано. По області захворіло на гострі респіраторні захворювання 3832 людини, з них 141 – на грип. При цьому 408 людей госпіталізовано. У 50-ти жителів області діагностовано пневмонію. Наразі по одному хворому в стані середнього ступеня важкості протікання захворювання знаходиться в реанімаційних відділеннях Калинівської, Липовецької, Могилів-Подільської, Літинської районних лікарень. У реанімаційному відділенні Вінницької обласної лікарні знаходиться шестеро хворих – стан їхнього здоров’я вже значно поліпшився, загрози їх життю немає.

«Ми проводимо щоденний 3-х разовий моніторинг ситуації по всіх лікарнях та медичних закладах області незалежно від форми підпорядкування. І вживаємо всіх необхідних заходів для мінімізації розповсюдження хвороби на території Вінниччини. Тому сьогодні, на засіданні оперативного штабу я дав розпорядження - на тиждень закрити на території області промислові ринки; зобов’язати всіх продавців в магазинах та на продуктових ринках працювати тільки в пов’зках; закрити розважальні заклади – дискотеки тощо. Особливо це стосується міста Вінниці. Я думаю, що молодь нас зрозуміє» - повідомив О.Домбровський.

Голова облдержадміністрації відмітив, що питання із забезпеченням населення профілактичними пов’язками не носить гострого характеру, адже вже сьогодні в область надійшло 200 тисяч метрів марлі. З них буде пошито 800 тисяч пов’язок. Перші партії пов’язок надходитимуть в лікарні вже сьогодні після обіду. З них 100 тисяч пов’язок отримають лікарняні заклади області, будинки-інтернати тощо. Інші будуть роздаватися людям безкоштовно, а в райони області буде запроваджено їх постійну доставку.

Щодо медикаментозного забезпечення, то з цього приводу О.Домбровський зауважив, що стаціонарні медичні заклади повністю забезпечені медикаментами.

«На нашу заявку МОЗ забезпечить додаткову поставку медичного обладнання та медикаментів, в тому числі – необхідну кількість експрес-тестів на виявлення вірусу грипу. При кожній лікарні в нас створені запаси ліків «Таміфлю» (від 20 до 30 упаковок). Сьогодні ж на Вінниччину додатково завезли 15 тисяч упаковок. Є резерв медикаментозних засобів, і якщо таки виникне епідеміологічна ситуація, в нас буде миттєве реагування» - підкреслив О.Домбровський.

Також голова облдержадміністрації зазначив, що з обласного бюджету для створення резерву лікарських засобів виділено 500 тис. грн., які будуть направлені у райони області.
За його словами уряд об’єктивно поставив питання по ціновій політиці на медичні препарати у період карантину. Вчора на Вінниччині запрацювала комісія по цінам, податкова міліція, антимонопольний комітет, щоб не допустити зловживання цінами через прагнення окремих осіб нажитися на необхідних для населення ліках.

«Нажаль, в Україні немає державної мережі аптек. Але ніяких спекуляцій з цього приводу я не допущу. Для нас на цьому етапі важливо, щоб ліки були у наявності, а ціна відповідала постанові Уряду» - зазначив О.Домбровський.

Він ще раз наголосив ще раз наголошую – причин для паніки немає. Наразі жодного випадку каліфорнійського грипу у вінничан не виявлено. Зазвичай, щоосені ми спостерігаємо збільшення захворювань на грип (різних штамів) та гострі респіраторні захворювання. Але не варто бути безвідповідальними до свого здоров’я та здоров’я оточуючих.» - наголосив О.Домбровський. Голова облдержадміністрації закликав не соромитись вдягати маски: на роботі, в громадських місцях, у транспорті. Їх найближчим часом буде вдосталь.

Щодо можливої політичної активності на фоні цієї теми, голова облдержадміністрації сказав, що не хотів би займатися політичними висновками – це не завдання голови облдержадміністрації. Завдання голови облдержадміністрації - максимально ефективно і спокійно відреагувати на проблеми, у разі їх появи. Також він закликав журналістів до партнерських стосунків у висвітленні цієї тематики. «В цій ситуації виконавча влада і «четверта влада» мають бути партнерами. Саме спільними зусиллями ми подолаємо будь-які проблеми» - підкреслив О.Домбровський.


Переглядів: 3229
Поширень: 0