Сільськогосподарські роботи в області прямують до свого логічного звершення. За словами Василя Чернія на даний час завершується збір урожаю буряків та залишається ще зібрати з 1,5 тис. га кукурудзу. За даними спеціалістів під час морозів кукурудза втрачає вологість, тобто висихає, а це покращує зберігання та зменшує затрати на сушіння. Тому багато сільгоспвиробників чекають морозів і збирають кукурудзу пізніше.

Що стосується цукру, за попередніми підрахунками валове його виробництво становить близько 200 тис. тонн. Паралельно із збором врожаю проводиться оранка та підготовка зябу до весняно-польових робіт. Порівняно з минулим роком озимих культур цьогоріч засіяно на 4% більше, що становить 400 тис. га, це навіть більше ніж прогнозували. Проблемним залишається питання з озимим ріпаком. Дивлячись на „рвані” сходи прогноз залишається песимістичним.

Як зазначив В. Черній цього року ріст валового виробництва сільськогосподарської продукції зріс на 5,4%, а по деяким іншим і на 17%. Це досить гарні показники порівнюючи з 2008 роком, особливо зважаючи на те, що це відбувається в період кризи в країні. Позитивним є те, що в області збільшується кількість прибуткових сільськогосподарських підприємств – 92,7%. Нажаль, є й частина збиткових - це 7%. За попередніми прогнозами цього року прибуток сільськогосподарської продукції становитиме більше 529 млн. грн..

На сьогоднішній день в складах області зберігається 1 млн. 200 тис. тонн зерна. З них – 60% - продовольче. Приємно констатувати той факт, сказав Василь Черній, що цього жнивного сезону активізувався експорт зерна. Традиційно це були Північна Африка і Південна Європа. Сьогодні це ще й Південна Азія.

На наступний рік, так як і цього для області залишаються пріоритетними наступні напрямки в сільському господарстві: зерно, цукор, м’ясо, молоко. Більш прискіплива увага приділятиметься вирощуванню фруктів, а саме садівництву яке є для багатьох районів пріоритетним і прибутковим.


Переглядів: 2691
Поширень: 0