Нещодавно працівниками Вінницької митниці ДФС здійснено вилучення ікони „Св. Спиридонъ епік Тримиф” до моменту встановлення власника та отримання його доручення відносно подальшого її переміщення або використання.

Під час проведення митного контролю пасажирського потягу № 48 сполученням „Кишинів-Москва” митники встановили, що одним із працівників потягу, громадянином Республіки Молдова, було заявлено про наявність у нього ікони вартістю 600 Є. Утім дозвільних документів для вивозу даної ікони з території Р.Молдова, відповідно до ст..21 Закону України №1068-ХIV від 21.09.1999 р. „Про вивезення, ввезення та повернення культурних цінностей” у декларанта не було.

З України намагалися вивести ікону, вартістю 70 тис.грн.

Відтак, до моменту встановлення власника та отримання його доручення відносно подальшого її переміщення або використання, ікону „Св. Спиридонъ епік Тримиф” митники вилучили.

За даним фактом обласним художнім музеєм міста Вінниці було проведено дослідження та надано експертний висновок, в якому зазначено, що ікона „Св. Спиридонъ епік Тримиф” має історичну, музейну та культурну цінність. Орієнтована музейна вартість раритету складає близько 70 000  грн.

Наразі знахідка передана на відповідальне зберігання у обласний художній музей м. Вінниці.



Переглядів: 2123
Поширень: 0