Мінрегіон спільно з Всеукраїнською асоціацією органів місцевого самоврядування «Українська асоціація районних та обласних рад» (УАРОР) планують надати допомогу об’єднаним територіальним громадам у розробці інфраструктурних проектів водопостачання та водовідведення.

Про це повідомив Перший заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України В’ячеслав Негода під час наради щодо участі органів місцевого самоврядування об’єднаних територіальних громад в реалізації інфраструктурних проектів у галузі водопостачання та водовідведення.

«Більшість зі 159 об’єднаних громад — це сільські території, де питання з централізованим водопостачанням і водовідведенням стоїть дуже гостро і потребує якнайшвидшого вирішення. Воно стане одним з першочергових завдань для органів місцевого самоврядування новостворених громад. Ми розуміємо, що у цьому вони потребуватимуть експертної та технічної допомоги», — зазначив В’ячеслав Негода.

Об'єднані громади громади отримають допомогу у розробці проектів у галузі водопостачання та водовідведення

Перший заступник Міністра повідомив, що сьогодні за участі експертів УАРОР, фахівців Міністерства, Науково-дослідного та конструкторсько-технологічного інституту міського господарства, а також представників донорських організацій, зокрема Despro, розробляються критерії, за якими буде відібрано декілька пілотних об’єднаних громад з різних областей.

«Такі громади отримають експертну та технічну допомогу у розробці проектів у галузі водопостачання та водовідведення, які відповідатимуть загальній стратегії їхнього розвитку. Реалізація цих проектів має стати прикладом для подальшого впровадження таких практик по всій країні», — сказав В’ячеслав Негода.

Перший заступник Міністра зазначив, що, маючи якісні проекти розвитку інфраструктури, громади матимуть змогу залучити кошти на їх реалізацію.

«Ресурс на реалізацію проектів розвитку громад є. Це і державна субвенція на підтримку об’єднаних громад у розмірі 1 млрд грн., і Державний фонд регіонального розвитку, де закладено 3 млрд. грн., це і 2,9 млрд у Держбюджеті на соціально-економічний розвиток регіонів від кредитних установ чи міжнародних донорських організацій. Гроші є, але самих проектів не вистачає. Минулого року через брак якісних проектів регіонального розвитку, які мали розробити органи місцевого самоврядування спільно з облдержадміністраціями, 18% коштів ДФРР так і не були використані і повернулися до Держбюджету. А це понад 520 млн грн., які можна було спрямувати на поліпшення умов життя людей», — зазначив В’ячеслав Негода.

За його словами, Мінрегіон надаватиме всебічну допомогу органам місцевого самоврядування усіх рівнів, щоб такі проекти з’являлися, бо від цього залежить не лише успіх реформи місцевого самоврядування і децентралізації, а й те, наскільки швидко змінюватиметься життя людей на краще у кожній громаді.



Переглядів: 2749
Поширень: 0