Про це повідомив директор департаменту житлово-комунального господарства, енергетики та інфраструктури ОДА Сергій Волков.

За словами Сергія Волкова в області продовжена робота згідно Програми підвищення енергоефективності та зменшення споживання енергоресурсів у Вінницькій області. Як результат, протягом минулого року було переведено 75 котелень бюджетної сфери, тривають роботи ще на 48 котельнях, залучено фінансування у розмірі 40 млн. грн., щорічне скорочення природного газу складає 1,4 млн. м. куб. Враховуючи тариф для бюджетних організацій, який складає 7920 грн. з ПДВ за 1тис.м.куб. , вартість зекономленого газу складає 11,1 млн.грн.

«Починаючи з 2013 року було переведено на альтернативні види палива близько 270 котелень, що дало можливість скоротити щорічне споживання природного газу бюджетними закладами області за два роки на 13,7 млн.м.куб. або 108,5 млн.грн (тариф 7920грн/тис.м.куб.)» - наголосив керівник департаменту.

За два роки Вінниччина зекономила газу на загальну суму більше 108 мільйонів гривень

Сергій Волков більш детально зупинився на завданнях в галузі енергозбереження та підвищення енергоефективності, а саме на реалізації обласної Програми енергозбереження для населення та об’єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ) Вінницької області на 2015-2019 роки. Станом на 1 січня 2016 року компенсацію з обласного бюджету надано по 2676 кредитах для населення та 3-х кредитах для ОСББ на загальну суму 1 млн. 56 тис. грн. Реалізація Програми здійснюється згідно договорів про співробітництво між Департаментом та двома державними банками, а саме: АТ «Ощадбанк» та ПАТ АБ «Укргазбанк».

Але, як відмітив посадовець, на цьому область не зупинилася і відповідно до доручення голови облдержадміністрації райдержадміністраціям та міськвиконкомам міст обласного значення запропоновано розробити аналогічні місцеві програми енергозбереження. Станом на 19 січня 2016 року тільки у Піщанському районі та м. Вінниця дані програми були розроблені та вступили в дію.

«Згідно державної програми, яка діє з 2014 року і передбачає компенсацію суми тіла кредиту, отриманого на заходи з енергозбереження, в області з початку дії державної програми видано 3834 кредити для фізичних осіб та 8 кредитів для ОСББ на загальну суму 70 млн. 542 тис. грн. Таким чином, враховуючи позитивну динаміку видачі «теплих» кредитів, в області буде продовжена робота згідно Програми енергозбереження, на фінансування якої у 2016 році необхідно залучити кошти у розмірі 2 млн. грн» - резюмував Сергій Волков.

Наразі активізована робота щодо прийняття відповідних місцевих програм у Бершадському, Вінницькому, Гайсинському, Жмеринському, Іллінецькому, Калинівському, Погребищенському, Тульчинському, Чернівецькому районах, а також містах Ладижин та Жмеринка.



Переглядів: 2656
Поширень: 0