«Ностальгія за малою Батьківщиною, за рідною хатою, в якій народився, городом, стежками дитинства та усвідомлення того, що з кожним днем усе менше й менше залишається як живих свідків, так і усних оповідань, спогадів про буремне минуле Мервина, спонукали мене взятися за написання цієї книги.» - пише у передмові автор.

презентація книжки Володимира Демчика «Мервин та мервинчани»Краєзнавча повість побудована на великому фактичному матеріалі, архівних документах, переказах, спогадах старожилів села. Володимир Демчик, не будучи за освітою істориком чи літератором, за покликом душі останні 8 років досліджував історію рідного села Мервин, що в Оратівському районі Вінницької області. За цим дослідженням стоїть кропітка праця в кількох архівах в пошуках першоджерел, запис свідчень очевидців, легенд, переказів. Крім історії села, автор повісті особливо трепетно описує багату природу рідного краю, архітектурні та археологічні пам’ятки, відтворює топографію та топоніміку, звичаї та елементи побуту односельців. Чільне місце в повісті відводиться мешканцям села, окремим видатним особистостям, чиї імена закарбувалися в пам’яті односельців та автора. Окрасою книги є багатий ілюстрований матеріал, який налічує біля 150 світлин, подекуди рідкісних та унікальних. Краєзнавча повість за своїм історичним виміром, змістом, об’ємом (біля 400 сторінок), фактажем та досить солідним книжковим апаратом впритул наближається до наукової історико-краєзнавчої довідки.

«Автор на прикладі невеличкого подільського села не тільки розкриває його багату несподіванками історію, але виходить за його межі. Він ніби проектує безліч подій, що відбулися в селі і довкола нього на цілісний загальноукраїнський історичний процес. Саме на таких конкретних фактах, подіях, свідченнях і має вивчатися історія України. Саме такі книги мають виховувати українців, прививати почуття любові та патріотизму до своєї малої Батьківщини та країни вцілому», - вважає близький друг автора, виходець з Оратівського району, член Ради Товариства «Вінничани у Києві» Івашківський Олексій Іванович.

«Мервин та мервинчани» потрібна і своєчасна книга не тільки для односельців, земляків автора, але й для широкого кола читачів та краєзнавців, закоханих у свою землю та її людей. Книга вже отримала схвальні відгуки в літературних, релігійних колах, Національній спілці краєзнавців України та ін. Автора прийнято до Української асоціації письменників художньо-соціальної літератури з врученням медалі та диплому лауреата премії «Гілка Золотого Каштана». За заслуги з відродження духовності в Україні, утвердження Української Православної церкви В.Демчика указом Патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета нагороджено Орденом Святого Архангела Михаїла.

Книгу видано за підтримки Товариства «Вінничани у Києві», яке ставить собі за мету всіляко заохочувати земляків до такої роботи, підтримувати та ініціювати нові ідеї та відкриття. Ця робота проходить в рамках започаткованого проекту «Спадщина», який за провідну мету має відкрити цікаві сторінки історичної, духовної, природної, архітектурної, культурної спадщини кожного населеного пункту Вінницької області.

Президія Товариства висловлює глибоку вдячність та повагу Володимиру Демчику за таку унікальну та надзвичайно корисну роботу, яка уже сьогодні служить живим прикладом для усіх земляків та бажає, щоб ця повість була не останньою, а навпаки, надихнула його на подальші краєзнавчі пошуки та здобутки.

Для довідки:
Громадська організація «Товариство «Вінничани у Києві» була створена рішенням загальних зборів 17 березня 2007 року. Воно об\'єднує на добровільних засадах громадян, які народилися у Вінницькій області України та/або певний час проживали на її території.


Переглядів: 6766
Поширень: 0