Прокуратурою Вінницької області внесено відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за фактом зловживання службовим становищем та підробки документів службовими особами Вінницької обласної державної адміністрації, Головного управління Держкомзему у Вінницькій області та відділу Держкомзему у Козятинському районі при передачі у 2011 році в оренду суб'єкту господарювання земельної ділянки на території Збаражської сільської ради Козятинського району за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.2 ст. 364, ч.2 ст. 366 КК України.

Установлено, що при передачі земельної ділянки сільськогосподарського призначення для розробки суглинків одному з фермерських господарств в проект землеустрою внесено недостовірну інформацію щодо складу ґрунтів, внаслідок чого в оренду передано особливо цінну земельну ділянку без відповідної постанови Кабінету Міністрів України та повної сплати втрат сільськогосподарського призначення.

При цьому розмір втрат сільськогосподарського виробництва, спричинених вилученням сільськогосподарських угідь площею 1.55 га занижено майже на 200 тис гривень.

Відповідно до ч. 2 ст. 150 Земельного кодексу України земельні ділянки особливо цінних земель, що перебувають у державній або комунальній власності, можуть вилучатися (викуплятися) для будівництва об'єктів загальнодержавного значення, доріг, ліній електропередачі та зв'язку, трубопроводів, осушувальних і зрошувальних каналів, геодезичних пунктів, житла, об'єктів соціально-культурного призначення, нафтових і газових свердловин та виробничих споруд, пов'язаних з їх експлуатацією, за постановою Кабінету Міністрів України або за рішенням відповідної місцевої ради, якщо питання про вилучення (викуп) земельної ділянки погоджується Верховною Радою України.

Статтею 207 Земельного кодексу України передбачено, що внаслідок вилучення (викупу) сільськогосподарських угідь (ріллі, багаторічних насаджень, перелогів, сінокосів, пасовищ), лісових земель та чагарників як основного засобу виробництва в сільському і лісовому господарстві, для потреб, не пов'язаних із сільськогосподарським і лісогосподарським виробництвом, підлягають відшкодуванню втрати сільськогосподарського та лісогосподарського виробництва.



Переглядів: 2008
Поширень: 0